10 navika sretnih parova: Sitnice koje definišu ljubav!

Praktična žena
10 navika sretnih parova: Sitnice koje definišu ljubav!
.

Sretni parovi znaju da prava veza počinje nakon "medenog mjeseca" te da je poput vrta koji zahtijeva svakodnevnu brižnu njegu, ističe dr. Mark Goulston. Provodite li ih redovno 21 dan, ući će vam u naviku – te vas učiniti sretnijima kao par.

1. Idite u krevet u isto vrijeme

Na početku veze, parovi jedva čekaju trenutak kad će zajedno uskočiti u krevet. Zašto bi i poslije bilo drukčije? Odolite iskušenju (zbog posla, TV programa…) da u krevet idete u različito vrijeme.

2. Njegujte zajedničke interese

Često se događa da ljudi, nakon što prođe prva strast, ustanove kako zapravo nemaju mnogo toga zajedničkog. No to nije razlog za paniku: sretni parovi znaju da se zajednički interesi mogu razviti. Pritom je, jednako kao što su važne aktivnosti u kojima ćete uživati zajedno, bitno imati i vlastite interese kako ne biste djelovali previše ovisni o partneru.

3. Hodajte držeći se za ruke ili (barem) jedno kraj drugoga

Sretni parovi hodaju opušteno jedno uz drugoga umjesto da se vuku jedan iza drugoga jer znaju kako je važnije biti s partnerom nego zjakati okolo.

4. Iskazujte povjerenje i spremnost na opraštanje

To mora biti osnovna funkcioniranja u vezi. Dođe li do nesuglasice ili svađe, sretni su parovi skloni vjerovati partneru i iskazati želju za pomirenjem umjesto da su nepovjerljivi te skloni zamjeranju i predbacivanju.

5. Usredotočite se na dobro

Više pozornosti posvetite onome što partner čini dobro. Tražite li mu greške, to također uvijek možete naći – sve ovisi o tome na što usmjeravate pozornost. Sretni parovi naglašavaju pozitivne stvari.

6. Zagrlite se pri pozdravu

Na primjer čim se vidite nakon dolaska kući s posla. Naša koža pamti, kako "dobar dodir" (koji povezuje s osjećajem voljenosti) tako i "loš dodir" (zlostavljanje) te "bez dodira" (što povezuje s osjećajem zanemarenosti). Pozdrav uz zagrljaj kožu "kupa" dobrim osjećajem te jača snagu vas kao para.

7. Svako jutro kažite "Volim te" i "Želim da ti dan bude dobar"

Osim jasnog iskazivanja ljubavi, to pridonosi i jačanjem dobrog raspoloženja i tolerancije prema drugim ljudima i izazovima mogućima tokom dana, od gužve u saobraćaju do problema na poslu.

8. Svake večeri kažite "Laku noć"

Pa i onda kad se posvadite: to će partneru pokazati da, bez obzira na to što ste trenutačno ljutiti na njega, i dalje želite biti u vezi s njim te da je vaša veza jača od neugodnih situacija koje se katkada događaju.

9. Tokom dana pitajte ga kako se osjeća –

To je odličan način da budete bolje usklađeni te da prilagodite svoja očekivanja od partnera. Primjerice, ako je partneru dan na poslu bio užasan, ne treba se snužditi ako on ne skače od sreće zbog nečega što je vas razveselilo.

10. Ponosite se da vas vide s partnerom

Sretni su parovi zadovoljni kad ih se vidi zajedno te to često pokazuju i govorom tijela, primjerice držanjem za ruke, zagrljajem, oslanjanjem ruke na partnerovo tijelo. To nije ekshibicionizam, nego slanje neverbalne poruke da pripadaju jedno drugome.

Novo