PRSTE DA POLIŽEŠ: Mantije sa mesom, najbolji recept
Da biste pripremili ukusne mantije sa mesom, evo šta vam je potrebno:
Za tijesto:
500 g brašna
1 kašičica soli
1 kašičica ulja
po potrebi vode
Za fil:
300 g mljevenog mesa
po potrebi soli
3 glavice crnog luka
po potrebi bibera
1 kašičica slatke mljevenen paprike
po potrebi ulja
Crni luk sitno isjeckati i dobro upržiti pa dodati mljeveno meso i začine pustiti da se dinsta uz dodatak vode.
Što se duže dinsta meso će biti ukusnije. Najbolje je dan ranije pripremiti meso. Pustiti da se dobro ohladi. Zamjesiti glatko tijesto od svih navedenih sastojaka uz postepeno dodavanje vode.
Podijeliti u tri manje loptice .
Svaku lopticu razvući prstima i premazati uljem i slagati jednu na drugu.
Premazati i posljednju, zatim ostaviti na toplom da odstoje 15-20 minuta.
Razvući tijesto u jednu veliku tanku koru poprskati je rastopljenim maslacem i prebaciti oba kraja sa obje strane da dobijete oblik pisma. Zatim na jednoj strani staviti mljeveno meso i ponovo poprskati maslacem. Saviti tijesto u obliku rolata i sijeci na parčiće.
Ivice svakog parceta saviti na dole i tako redati u pleh. Prije redanja pleh dobro namazati maslacem. Preliti sa rastopljenom maslacem. Peći na 220C da lijepo porumene. Služiti toplo uz jogurt, kiselo mlijeko...
Kostimi koje ne trebate nositi ovog ljeta:
Donosimo vam nekoliko zanimljivih fotografija nakon kojih ćete se pitati da li je i kako ovo uopšte moguće.