"Zašto bacati nešto što je tako dobro za tebe" Sjemenke lubenice čine čuda za vaše zdravlje, samo ako ih jedete na ovaj način
Naučnici su utvrdili da te male sjajne sjemenke sadrže zapanjujuće količine zdravih sastojaka, osobito snažnog antioksidanta likopena (kojeg inače nalazimo u rajčicama), vitamina B5 i B6, esencijalnih aminokiselina te bakra, magnezija, cinka i željeza.
Sjemenke lubenice zaista su zdrave. One sadrže vlakna potrebna za rad probavnog trakta, pomažu i u slučaju pojave parazita, a također se mogu pohvaliti i antibiotskim svojstvima. Također sadrže i citrulin koji je poznat kao antioksidans, šire krvne žile te pozitivno djeluju i u slučajevima hipertenzije, angine pectoris i arteroskleroze.
"Zašto bacati nešto što je tako dobro za tebe i odličnog je ukusa?", kaže Somer. "Koštice su bogate vitaminom E - jednim od nutrijenata koji mnogo ljudi ne unosi dovoljno - i fitonutrijenata, kojih isto nedostaje kod nekih osoba", otkriva Samer za Šejp. Dodatno, koštice mogu da budu efektne svojim izgledom u nekom jelu i da mu daju hrskavost. Ukus im je orašast, a možete ih najlakše pripremiti u dobro zagrijanoj tavi s malo začina kroz 2 - 5 minuta i 'baciti ih' na salatu, u granola pločicu ili tost. Možete ih pripremiti i na način koji je opisan u receptu koji sljedi.
Hrskave koštice lubenice iz rerne
Sastojci:
koštice lubenice,
maslinovo ulje,
kašičica maslaca, narezanog na komadiće ili listiće
Začini prema želji:
mljeveni crni biber,
kumin,
kajenski biber,
crvena paprika, mješavina začina i sl.
Priprema:
Koštice isperite i ostavite da se natope 2 sata u slanoj vodi. Zatim ih osušite i tapkajte ubrusom kako bi se sa njih uklonila voda i eventualni ostaci lubenice po njima.
Zagijte rernu na 160°C. Koštice postavite u veliku staklenu ili metalnu posudu za pečenje, polite ih ih uljem i promješajte dobro kako bi se svaka dobro obložila uljem. Začinite ih željenim začinima i nasjeckanim maslacem.
Pecite ih 40 minuta na početnoj temperaturi od 160 stepeni, a nakon toga pojačajte temperaturu na 180°C i tako ih pecite 15 minuta dok ne postanu hrskave i tamnosmeđe. Vrijeme pečenja može da varira zavisno od veličine rerne i samih koštica. Kada su gotove, izvadite ih iz rerne i ostavite da se ohlade na ubrusu kako bi upio višak masnoće. Što se više budu hladile, to će biti hrskavije. Ostatke koštica čuvajte u dobro zatvorenoj tegli u frižideru.
Lubenicu trebaju da jedu svi, a najviše muškarci koji žele da budu moćni u krevetu.
Za vas smo pripremili još jedan recept, kojeg možete iskoristiti u borbi protiv neugodne bakterije ešerihije koli, ali ga možete spremiti i u svakoj drugoj prilici, jer neće štetiti, a imat će pozitivan utjecaj na organizam:
Za recept vam ne treba puno, tek litra vruće vode i tridesetak koštica. Za početak u lonac ulijte vodu, pa dodajte koštice. Pustite vodu da proključa i ostavite tako još deset minuta. Sklonite s vatre i ostavite da se ohladi. Procijedite i spremite u hladnjak. Tu vodu možete piti i samu, ali ako vam specifični okus neće biti po volji, slobodno je pomiješajte s raznim sokovima.
Ako vam se svidi, zapamtite da recept možete raditi tokom cijele godine. Preko ljeta koštice osušite i sačuvajte, pa ako vam se da, dok vani pada snijeg, vi lijepo uživajte u zdravom piću od koštica iz lubenice. Živjeli!