VRIJEME JE ZA DINJE: Genijalan način kako da baš svaki put izaberete NAJSLAĐU!

Sve za dom
VRIJEME JE ZA DINJE: Genijalan način kako da baš svaki put izaberete NAJSLAĐU!
.

Vrijeme je dinja i praktično ih možete naći na svakom koraku.

Osim što su veoma ukusne, one su i veoma zdrave, budući da sadrže dosta vitamina A, ali i vitamine B iC, kao i brojne minerale neophodne za normalno funkcionisanje organizma.

Redovna konzumacija dinja smanjuje rizik od nastanka katarakte u poznijem dobu, kao i od degeneracije mrežnjače, a ovo povrće je odlično i za digestivni trak, kao i za regulisanje krvnog pritiska. 

Zbog velikog procenta vode, dinja je idealno ljetno osvježenje.

Donosimo vam pet trikova kako da odaberete savršeno zrelu dinju. 

Težina dinje

Prvo što trebate napraviti je provjeriti težinu dinje. Što je teža to je slađa.

Pod pritiskom

Provjerite dio suprotan dijelu na kojemu se nalazi/nalazila stabljika. Pritisnite prstom. Ako ostane malena udubina znači da je dinja zrela.

Miris

Miris je svakako dobar način kako provjeriti je li dinja zrela. Ako je miris lagano slatkast, dinju možete jesti. Ako je pak previše intenzivan, znači da je dinja prezrela.

Kora

Protivno uobičajenom mišljenju, niti glatka i savršena kora niti nepravilna i reljefna kora ne znače apsolutno ništa. Ipak, klonite se onih s preglatkom korom kao i onih koje imaju udubine.

Segmenti

Dobro je pripaziti na broj segmenata koji se lagano naziru ispod kore, ako ih ima minimalno 10, radi se o prilično ukusnoj dinji!

 

Novo