Rohani upozorava Trumpa: ''Ne vucite lava za rep, zbog toga biste mogli požaliti."

Svijet
Rohani upozorava Trumpa: ''Ne vucite lava za rep, zbog toga biste mogli požaliti."
.

Iranski predsjednik Hasan Rohani u nedjelju je upozorio američkog predsjednika Donalda Trumpa vezano za nastavak neprijateljskog odnosa prema Teheranu istaknuvši da "Amerika treba znati... rat s Iranom je majka svih ratova"

Iran se suočava s američkim pritiskom i prijetećim sankcijama nakon Trumpove odluke da povuče Sjedinjene Države iz međunarodnog sporazuma o iranskom nuklearnom programu, postignutom 2015. godine.

Obraćajući se na skupu koji je okupio iranske diplomate Rohani je poručio: "Gospodine Trump, ne vucite lava za rep, zbog toga biste mogli požaliti."

"Amerika treba znati da je mir s Iranom majka svekolikog mira te da je rat s Iranom majka svih ratova", istaknuo je Rohani.

"Niste u poziciji da potičete iranski narod protiv iranske sigurnosti i interesa", kazao je nadalje iranski predsjednik očito se referirajući na izvješća o naporima Washingtona kojima je cilj destabilizirati iransku vladu.

Iranski predsjednik govorio je nekoliko sati prije očekivane izjave amerčkog državnog sekretara Mike Pompea o Iranu dok SAD nastoje da povećaju pritisak na Teheran poslije povlačenja iz historijskog nuklearnog sporazuma postignutog 2015. godine

Novo