Vruća kupka sagorijeva jednak broj kalorija kao i tridesetominutna šetnja

Zdrav život
Vruća kupka sagorijeva jednak broj kalorija kao i tridesetominutna šetnja
Dobre vijesti – stručnjaci tvrde da opuštajuća kupka i potpuni odmor mogu imati jednake

Dobre vijesti – stručnjaci tvrde da opuštajuća kupka i potpuni odmor mogu imati jednake koristi za vaše tijelo kao i tridesetominutna šetnja. Grupa stručnjaka sa Loughborough Univerziteta naporno je radila na dokazivanju ove teorije, proučavajući četrnaest muškaraca koji su bili podvrgnuti testovima koji uključuju jednosatnu vožnju biciklom i jednosatnu kupku u vrućoj vodi. 

Cilj je bio podići tjelesnu temperaturu za jedan stepen. Vožnja bicikla eventualno je sagorjela više kalorija, ali stručnjaci su došli do iznenađujućeg otkrića – odmaranjem u vrućoj kupki muškarci su sagorjeli 130 kalorija, što je otprilike jednako broju kalorija koje bi sagorjele tokom polusatne šetnje. 

Nadalje, istraživanje je pokazalo još neke rezultate. Nivo šećera u krvi kod svih sudionika praćen je 24 sata nakon testiranja i otkriveno je da jje najviši nivo šećera u krvi otprilike deset posto niži u slučaju vruće kupke za razliku od vožnje bicikla. 

Kad se radi o upalama koje sljeduju nakon fizike aktivnosti, istraživanje tvrdi da pasivno zagrijavanje – odmaranje u vrućoj kupki tokom sat vremena – može umanjiti intenzitet upale. Ideja pasivnog zagrijavanja kao medicinskog tretmana relativno je nova i posebno popularna u jednoj zemlji: Finskoj. Istraživanje objavljeno 2015 godine u JAMA Internal Medicine Journal tvrdi da se boravkom u sauni – još jedan vid pasivnog zagrijavanja – može umanjiti rizik od kardiovaskularnih bolesti. 

Bitno je napomenuti da su svi sudionici u istraživanju bili muškarci a, uzimajući u obzir činjenicu da muško i žensko tijelo može posve različito odgovarati na iste poticaje, rezultati bi mogli pokazivati određene varijacije u slučaju žena. Međutim, čak i ako ne može u potpunosti zamijeniti svakodnevno vježbanje, odmaranje u vrućoj kupki zacijelo može dosta značiti za vaše mentalno zdravlje. 

 

Novo