SVI PEREMO SUĐE RUČNO, A ONDA REDAMO U MAŠINU: Pravimo OGROMNU GREŠKU, evo šta se tada TAČNO DEŠAVA
Mnoge domaćice prilikom pranja suđa u mašini prave istu grešku - suđe prvo isperu pod mlazom vode, a onda ih redaju u mašini.
Sada se ispostavilo kako je to sasvim bespotreban korak i samo nam oduzima vrijeme.
Naime, savremene mašine imaju pametan senzor koji sam odlučuje koliko treba da traje ciklus pranja i koju će temperaturu koristiti. Čak i kada uvijek koristite isti ciklus, na modernoj mašini on nikada neće biti sasvim isti, u zavisnosti od posuđa.
U toku pretpranja, naime, senzor snima koliko ostataka hrane otpalih sa posuđa ima u mašini.
Kada isperete masne tanjire, a ostavite masnu posudu u kojoj ste kuhali ručak. Senzor u tom slučaju neće biti spreman da očisti tu masnu posudu.
Ukoliko nakon pranja otvorite mašinu, i vidite svo posuđe čisto, osim jedne koja kao da nije vidjela mašinu - sada znate zašto je to tako.
Stručnjaci objašnjavaju kako se na ovaj način mašina brže prlja i postaje podložnija razvoju bakterija.
Umjesto toga samo uklonite sa posuđa baš velike ostatke hrane, i nemojte ispirati ništa.