5 neriješenih misterija Starog Egipta koje i danas muče naučnike

E buraz
5 neriješenih misterija Starog Egipta koje i danas muče naučnike
.

Za neke od nas, piramide u Egiptu nisu ništa više od turističke atrakcije. Za druge, pak, kao i za istoričare, arheologe i naučnike, one su decenijama nepresušan izvor inspiracije i divljenja, ali i velika misterija. Svako novo otkriće ih iznova fascinira i zaprepasti, ali i otvara nova pitanja i produbljuje misteriju. Pogledajte šta su posljednje otkrili među zidinama piramida!

1. Skrivene sobe u Keopsovoj piramidi

1993. godine, robot popisivač "Upuaut 2", otkrio je mala vrata na južnoj strani piramide, iza kojih su kasnije otkriveni prazan prostor i druga vrata. 2010. godine, modernizovani robot "Djedi", napravio je fotografije iza prvih vrata na kojima su se mogle vidjeti bakarne ručke i slike oker boje. Štaviše, uprkos tome što niko nije ušao u to okno 9 godina, na njegovim zidovima i plafonu pojavile su se svježe ogrebotine.

2. Koliko je zaista stara Keopsova piramida?

Na steli pronađenoj u Gizi u 19. veku, piše da je Keops naredio da Sfinga bude obnovljena, a ne izgrađena. To, zajedno sa brazdama na njenom telu kao posljedicama erozije kojoj je trebalo oko 8.000 godina, otvaraju mjesta sumnji kada je u pitanju starost Keopsove piramide: Sfinga se smatra za mlađi spomenik.

3. Termalna misterija Keopsove piramide

Infracrvena termografija 2016. godine, otkrila je neobjašnjive šupljine ispod piramide, kao i na njenom vrhu. Smatra se da bi niže šupljine mogle biti još uvek neotkrivene odaje ili podzemni prolazi. Egipatsko ministarstvo za antikvitete još uvijek nije dalo komentar.

4. Tehnologija građenja piramida

Hemičar Džozef Davidovič, tvrdi da su blokovi napravljeni od betona izlivenog u kalupe jedan na drugi, i ovo bi objasnilo njihovu težinu i nedostatak praznina između njih. Međutim, geolozi i paleontolozismatraju da su blokovi zapravo obrađene sedimentne stene, čime pobijaju Davidovičevu teoriju. Još uvijek ne postoji ni jedna jedina hipoteza.

5. Kletva Tutankamonove grobnice

Istražujući grobnicu 1922. godine, Hauard Karter i njegova ekspedicija, pronašli su ploču sa tekstom o teškoj kazni koja bi sustigla onog ko otvori zapečaćeni grob. Karter u to nije vjerovao, ali do 1930. godine, bilo je izvještaja o 22 smrti onih koji su bili prisutni kada je grobnica otvorena, kao i članova njihove porodice. Još uvijek ne postoji objašnjenje "kletve", a jedina teorija je da se to možda dogodilo zbog otrova na zidovima grobnice i sarkofagu.

Novo