Bolna točka modernog muškarca: Lijek za ćelavost kod žena i muškaraca, kosa kao griva za samo mjesec dana!

Moda i ljepota
Bolna točka modernog muškarca: Lijek za ćelavost kod žena i muškaraca, kosa kao griva za samo mjesec dana!
.

Većina ljudi prilikom ispadanja kose posumnjaju na hormonalne poremećaje ili pak lijekve koje uzimaju. Opadanje kose kod žena može biti trenutačno i povezano s izmjenom godišnjih doba, ali ne smiju se zanemariti niti ozbiljnije dijagnoze.

Gubitak kose je vrlo često uzrokovan emocionalnim stresom, jako je važno da smanjite stres i da život počnete shvaćati manje ozbiljno. 

Svoj jelovnk upotpunite ekološkim i svježim voćem i povrćem, koje čiste organizam od toksina i djeluju protuupalno. 

Takva hrana često blokira ili smanjuje pretvaranje testosterona u DHT (dihidrotestosteron). A upravo je taj nusprodukt muškog hormona veliki krivac za opadanje i gubitak kose kod muškaraca.

Obavezno izbjegavajte rafinirana industrijska ulja, šećer, prerađenu hranu, alkohol i veće količine kave jer te namirnice pridonose upalnim stanjima u organizmu, uzrokuju hormonsku neravnotežu te intenziviraju opadanje kose.


Prirodni saveznici zdrave i snažne kose

1. Bučine sjemenke i bučino ulje

Ove zdrave grickalice obiluju cinkom, mineralom koji pridonosi kvaliteti, snazi i zdravlju vaših vlasi.

Prema istraživanjima, upravo se manjak cinka dovodi u vezu s hipotireozom i gubitkom kose. 

Uzimajte i bučino ulje (1 žlicu dnevno) – to će blokirati stvaranje DHT-a u vašem organizmu, a zdrave masnoće iz ovog ulja pridonijet će gustoći vaše kose.   


2. Zeleni čaj 

Ovaj napitak koji obiluje polifenolnim tvarima pravi je saveznik vaše kose.

Zeleni čaj, naime, blokira pretvaranje testosterona u DHT, čime uvelike čuva gustoću kose.  


3. Chia, lanene i konopljine sjemenke

Chia sjemenke sadrže obilje fosfora, minerala koji potpomaže rast kose. Usto sadrže 9 esencijalnih aminokiselina koje štite kosu i nokte. 

Lanene sjemenke hrane kosu, umiruju vlasište te potiču rast kose, a sjemenke i ulje konoplje pridonose stvaranju keratina, zahvaljujući čemu kosa postaje snažnija i zdravija.   


4. Ashwagandha 

Adaptogene biljke poput ashwagandhe jačaju organizam kako bi se mogao lakše nositi sa stresom, balansiraju hormone te snižavaju razine štetnog hormona kortizola u vašem tijelu.

Sve to potiče rast i zdravu gustoću vaše kose. 

Preporuka je dnevno uzimati oko 500 mg ashwagandhe u prahu. 


5. Rhodiola rosea (ružičasti žednjak)

Još jedna moćna adaptogena biljka poznata pod nazivom Rhodiola rosea ili ružičasti žednjak smanjuje opadanje kose i pridonosi njezinoj kvaliteti i gustoći. 

Preporuka je dnevno uzimati 500 mg rhodiole u prahu. 


6. Eterično ulje ružmarina

Ulje ružmarina je broj jedan među esencijalnim uljima kada je u pitanju rast i gustoća kose. Ono djeluje tako da potiče stanični metabolizam, a to u konačnici stimulira rast vlasi. 

Istraživanje provedeno 2015. godine čak je pokazalo da je ulje ružmarina podjednako djelotvorno kao minoksidil, otopina koja se inače koristi za stimulaciju rasta kose. 

Rastu i kvaliteti vaše kose pomoći će i ulje lavande, timijana, metvice, kadulje… Ta eterična ulja potiču cirkulaciju u vlasištu, a samim time i pridonose rastu kose. 

Primjena eteričnih ulja: u žlicu maslinova ulja dodajte 3-4 kapi nekoliko eteričnih ulja, primjerice ružmarina, lavande i metvice. Umjesto maslinova ulja možete koristiti i jojobino ili kokosovo ulje. 

Tom mješavinom dvaput dnevno nježno izmasirajte područja vlasišta na kojima vam je kosa prorijeđena. 


Dodaci prehrani

Kako biste dodatno osnažili kosu, možete uzimati i vitamine B-kompleksa i cink. 

Vitamini B-skupine pridonose lakšem nošenju sa stresom.

Pantotenska kiselina ili vitamin B5 uvelike pomaže radu vaših nadbubrežnih žlijezda, a biotin ili vitamin B7 pridonose gustoći i kvaliteti vlasi.

Kad je riječ o cinku, žene bi trebale uzimati 8 mg, a muškarci 11 mg na dan.    

Loading...

Novo