Evo zašto biste OBAVEZNO morali da kucnete prstom po limenci svaki put prije nego što je otvorite! Shvatite ovo ozbiljno!

E buraz
Evo zašto biste OBAVEZNO morali da kucnete prstom po limenci svaki put prije nego što je otvorite! Shvatite ovo ozbiljno!
.

Otvaranje limenke može da bude problematično ako je prethodno mućkana. Ali da li postoji metoda kako da se "bezbjedno" otvori limenka, a da vas ne isprska sokom?

Za mnoge ljude postalo je refleksno da, prije nego što otvore svoju limenku, kuckaju prstom po vrhu

Ali zašto to ljudi rade? Svi misle da na ovaj način može da se spriječi kipenje soka kada se otvori limenka. Ipak niko ne želi da završi isprskan sokom po vrelom letnjem danu

Ali da li je tapkanje prstom ili noktom po vrhu limenke zapravo urbana legenda ili metoda bazirana po naučnoj teoriji?

Ako ste među onima koji ovo rade, onda se radujte - jer postoji dobar razlog zašto ova metoda funkcioniše i podržano je od strane nauke

Kristofer Artur Edvard Hamlet, nastavnik hemije sa notingemskog univerziteta objasnio je tačan proces šta se dešava prije i poslije otvaranja limenke

"Prije nego što se otvori limenka, mikroskopski mehurići gasa "zakače" se za unutrašnjost (nukleacija)"

"Kada se otvori limenka, ovim mjehurićima se povećava njihova veličina, zbog smanjenja rastvorljivosti ugljen-dioksida"

"Kada ovi mehurići dostignu određenu veličinu, oni se odvajaju od unutrašnjosti konzerve i bivaju potisnuti ka vrhu, zajedno sa tečnošću"

Kristofer priznaje da i dalje postoji rasprava oko efikasnosti ove metode, ali teorija šta se dešava kada se tapka po vrhu je objašnjena

Kada se konzerva otvori naglo, mjehurići stvaraju još mjehurića. "Mjehurići u neotvorenoj limenci skupljaju se i lijepe na vrhu i kada lupkate po vrhu mjehurići će se pomjeriti i plutati na vrhu"

"Kada se otvori limenka, mjehurići koji se nalaze što dublje proširiće se više nego oni na vrhu, što znači da će više tečnosti biti izbačeno na površinu"

"Tapkanje vrha konzerve imaće manje ovih "dubokih" mjehurića i na taj način će manje tečnosti izaći na površinu - i isprskati vas"

Novo