TRIKOVI U KUHINJI KOJE SAMO ISKUSNE DOMAĆICE ZNAJU: Sada su ih otkrile i zahvaljivat ćete im do kraja života, posebno na posljednjem

Sve za dom
TRIKOVI U KUHINJI KOJE SAMO ISKUSNE DOMAĆICE ZNAJU: Sada su ih otkrile i zahvaljivat ćete im do kraja života, posebno na posljednjem
.

Čak i najiskusnijim domaćicama se desi da zabraljaju nešto u kuhinji prilikom pripreme jela. 

No, zapamtite sve se može popraviti. Sljedeći put prije nego što bacite jelo koje vam nije ispalo onako kako ste zamišljali dobro razmislite.

Ovi kulinarski trikovi će vam pomoći da spasite svako jelo i imate savršen ručak ili večeru. 

Žilavo meso

Da li ste ikada kupili meso koje je stvarno izgledalo dobro, ali nakon kuhanja teško ga je žvakati? Ako je vaš odgovor "da", ne brinite. Evo nekoliko trikova za žilavo meso. 

Koristite voće. Jabuka, ananas, mango i kruška... Ogulite plodove, ako je potrebno, a zatim ga isicjecite na trakice. Voćni sokovi će učiniti da vaše meso bude mekano. 

Koristite kolu. Prije prženja, meso namočite u Coca-Coli samo 10 minuta. Zatim uklonite meso iz marinade, pustite da se malo osuši i pomiješajte sa crnim biberom. Koristite ovu metodu da vam jela od mesa uvijek budu ukusan.

Koristite limun. Mariniranje mesa  limunovim sokom 30 minuta prije kuhanja učinit će da ono bude znantno mekše. Također možete koristiti i sirće. Međutim, u ovom slučaju meso treba preko noći natopiti u marinadi.

Preslana supa 

Ako ste dodali previše soli u supu, evo tajne nekoliko kuhara "koji će vam pomoći da je spasite." 

Najlakše je naravno, dodati više vode i kuhati  supu nekoliko dodatnih minuta. Međutim, ova metoda možda neće biti vrlo prikladna jer može utjecati na ukus vašeg jela.

Ako imate neku preostalu supu, jednostavno je dodajte u vašu preslanu supu. Ovo će vam pomoći da učinite da vaša supa bude manje slana, bez ikakvog ugrožavanja ukusa.

Ako trik sa brokolom ne radi za vas, možete pokušati da stavite malu vreću napunjenu rižom u posudu. Riža je apsorbovati sol. 

Neki kuhari koriste i rafinirani šećer kako bi popravili ukus. Samo stavite kocu šećera na kašiku i stavite je u supu. Sačekajte da se šećer rastvori i dodajte još jednu kocku. Ponovite nekoliko puta dok količina soli ne postane prihvatljiva. 


Hrana poput krompira, rezanci ili tjestenina takođe može pomoći u apsorbovanju soli. Ako vam recept omogućava, jednostavno dodajte još ovih sastojaka. Ako nijedna od ovih proizvoda nije uključen u receptu, ubacite nekoliko oguljenih krompira i kuhajte 10 - 15 minuta prije nego što ih izvadite. 

Gorak okus luka 

 

Gorak okus nekuhanog luka često ostavlja osjećaj neprijatnosti. Srećom, evo jednostavnog načina kako da sirovi luk bude ukusniji. Samo ga izrežite i stavite u posudu hladne vode. Ovo će vam pomoći da se oslobodite gorkog okusa.

Presoljeno meso 


Pavlaka može pomoći u balansiranju viška soli u jelima sa mesom. Ako ste presolili mljeveno meso dodajte fino isjeckan kupus, tikvice ili nariban sirov krompir. 

Presoljeno povrće 

Povrće će postati manje slano ako dodate malo paradajza. Samo ga isjeckajte  i kuhajte zajedno sa svojim presoljenim jelom. Da biste uklonili višak soli kod kuhanog povrća, prelijte ga običnom vodom i kuhajte još nekoliko minuta. Pečurke također možete spasiti pomoću pavlake. 

Hladna jela 

Ukoliko ste organizovali ručak ili večeru kod kuće znate da je jako teško da vam sve namirnice budu tople prije samog dolaska gostiju. 

Na sreću, rješenje je prilično jednostavno. Samo stavite tanjire 5 minuta prije serviranja hrana. Ili ih samo ohladite u frižideru ako želite da poslužite hladnu hranu.

Previše masnoće 


Ako vam je juha previše masna stavite je u frižider da se ohladi. Sačekajte da se masnoća učvrsti na vrhu, a zatim je sklonite. 

 

Kada se palačinci zalijepe

Evo nekoliko razloga zašto palačinci zalijepe za tavu. Ako je tijesto previše vlažno, dodajte malo brašna. Ako je brašno lošeg kvaliteta, dodajte malo kukuruznog brašna. Takođe je važno unaprijed zagrijati tevu sa uljima prije nego što stavite tijesto u nju. 

 

 

Novo