PRIJEDLOG IFTARA ZA 28. DAN POSTA: Tarhana, sogan dolma, bosanske hurmašice

Ramazan
PRIJEDLOG IFTARA ZA 28. DAN POSTA: Tarhana, sogan dolma, bosanske hurmašice
.

Novi.ba nastavlja s praksom prijedloga za iftarski meni. 

Tako ćemo vam ovaj put preporučiti sljedeća jela. 

Predjelo: Tarhana

Sastojci: 1l vode, 1 glavica luka, 1 mrkva, 10g maslaca, 1 kašika vegete, 1 šoljica tarhane, 1 žumanjce, 1 kašika kisele pavlake

Priprema: U vodu stavite kockicu maslaca. Zatim dodajte glavicu luka (ne treba da se sjecka luk), narendanu mrkvu i kašiku vegete. To se kuha dok luk ne omekša. Potom izvadite glavicu luka, dodajte šoljicu tarhane i ostavite još 5min da se kuha. Na kraju, umutiti žumance i kašiku kisele pavlake i dodati u supu.


Glavno jelo: Sogan dolma (lukovice)

Sastojci: 500 gr mljevene junetine, tri pune šake riže, 8-10 manjih glavica luka, vegete, paprike, bibera, 5 kašika ulja

Priprema: Luk očistiti i staviti u ključalu vodu da se kuha na 5-6 minuta. Ne smijete prekuhati luk, inače će se raspadati. Staviti u hladnu vodu da se ohladi dok zamijesimo punjenje. Dobro zamijesiti mljeveno meso, začine (vegetu, papriku i biber), rižu i ulje. Kada se luk ohladi, polahko počnemo odvajati slojeve trudeći se da se ne raspadnu krugovi. Ako se raspadnu nije problem, samo napunite i preklopite, praveći ponovo krug. Nježno punite luk sa smjesom i stavljajte u šerpu. Pouljite i stavite na ringlu, kada čujete da se počelo peći (1-2 minuta) prelijte vodom dok u potpunosti ne prekrije lukovice. Prekrijte poklopcem i ostavite da se krčka na najvećoj temperaturi, sve dok ne nestane vode. Kada nestane vode, ponovo je dodati dok ne prekrije, pustitie da ponovo zavrije, smanjiti temperaturu na srednju i poklopiti.

Otprilike se kuha pola sata, ali za svaki slučaj najlakše ćete provjeriti tako što ćete vidjeti da li je riža u potpunosti kuhana. Napravite zapršku od dvije kašičice brašna, kašičicu crvene paprike i vode po potrebi. Kašičicom lagano sipajte u sos zapršku, malo miješajući ako treba te pustiti da sos krčka na slaboj temperaturi još 3-5 minuta. Posuti peršunom i sa malo bibera i poslužiti!


Desert: Bosanske hurmašice

Sastojci: Tijesto- 2 jajeta, 2 šoljice šećera, 2 šoljice ulja,brašna po potrebi,pola praška za pecivo
Agda- 9 šoljica šećera, 11 šoljica vode, 1 limun

Priprema: Umutiti jaja sa šećerom i uljem. Postepeno dodavati brašno i prašak za pecivo dok se ne dobije masa srednje tvrdoće. Od tijesta oblikovati kuglice veličine većeg oraha, malo ih spljoštiti i pritisnuti uz ribež (najsitnije rupice). Slagati hurmašice u suhu tepsiju (nepodmazanu) i peći na 200-220 stepeni dok ne porumene. Za to vrijeme napraviti agdu tako što se šećer zalije vodom i promješa dobro kašikom da se šećer istopi. Dodati sok od jednog limuna. Pečene hurmašice zaliti hladnom (nekuhanom) agdom i poklopiti da se hurmašice ohlade i upiju agdu.

Novo