PRIJEDLOG IFTARA ZA 21. DAN POSTA: Salata od piletine i makarona, sir u paprikama, kolač s tiramisu kremom
Novi.ba nastavlja s praksom prijedloga za iftarski meni.
Tako ćemo vam ovaj put preporučiti sljedeća jela:
Predjelo: Salata od piletine i makarona
Sastojci: 300 g kuhane piletine, 150 g mrkve, 150 g graška, 150 g kukuruza šećerca , 100 g gorgonzole, 150 g makarona, 1 kašika senfa, 400 ml kiselog vrhnja, malo soli
Priprema: Kuhanu piletinu narežite na kockice. Mrkvu također narežite na kockice, pa je zajedno s graškom skuhajte u blago posoljenoj vodi. Piletini dodajte ocijeđeno i ohlađeno kuhano povrće, ocijeđeni kukuruz, natrganu gorgonzolu te kuhanu i ohlađenu tjesteninu. Senf, vrhnje i malo soli pomiješajte te prelijte preko salate od piletine i makarona.
Glavno jelo: Sir u paprikama
Sastojci: 500 g svježeg kravljeg sira, 100 g gorgonzole, 4 mesnate crvene paprike, 1 jaje, 1 kašika vegete, 2 kašike maslinovog ulja, so
Pripreme: Cijele paprike prokuhajte oko 5 minuta u blago posoljenoj vodi te odmah ohladite hladnom vodom. Prerežite ih po dužini, očistite od sjemenki i žilica. Električnom miješalicom dobro izmiješajte svježi kravlji sir s jajetom, gorgonzolom narezanom na sitne kockice i vegetom. Rasporedite sir u polovice paprika i stavite u nauljenu vatrostalnu posudu. Pecite u pećnici zagrijanoj na 200°C oko 20 minuta.
Desert: Jednostavni desert s tiramisu kremom
Foto: coolinarka.com
Sastojci: 1 tiramisu krema, 300 ml mlijeka, 50 ml soka od narandže, 2 kašike instant-kahve, 50 ml tople vode
Za ukrašavanje: 2 kašike čokoladnih strugotina
Priprema: Sadržaj vrećice tiramisu kreme uspite u hladno mlijeko i miješajte električnom mješalicom (srednjom brzinom) 4-5 minuta, a pred kraj dodajte narandžin sok. Instant-kahvu pomiješajte s toplom vodom i malo ohladite. Dodajte je kremi, pa još jednom sve promiješajte. Kremu rasporedite u čaše i dobro ohladite. Hladnu kremu ukrasite čokoladnim strugotinama i poslužite. Ukoliko nemate čokoladne strugotine, desert možete ukrasiti listićima badema ili jednostavno posuti kakaom.