Lažno su je optužili: Svi želimo znati koja je hrana dobra za naše tijelo, a koja nam može naškoditi

Zanimljivosti
Lažno su je optužili: Svi želimo znati koja je hrana dobra za naše tijelo, a koja nam može naškoditi
.

Ishrana je i uvijek je bila vruća tema. Ljudi žele znati koja je hrana dobra za naše tijelo i koja nam može naškoditi. Ali ponekad čak i naučnici to pogrešno shvate i moraju povući ili mijenjati svoje izjave mjesecima ili čak godinama kasnije.

Bright Side je sastavio kompilaciju takvih naučnih nezgoda da bi podijelio s vama, tako da imate sve informacije kako biste napravili najbolje moguće izbore! I ne propustite bonus na kraju ovog članka kako biste doznali je li čokolada stvarno takav "neželjeni gost" u vašem tijelu.

7. Sol

 

Prije nekoliko desetljeća, ljudi su bili uvjereni da je sol za njih jako loš. Bili su zastrašeni takvim posljedicama kao što su visoki krvni tlak, srčani i bubrežni problemi i tako dalje. I dok je sve dobro u umjerenim količinama, studije provedene u 2000-ima ne pokazuju izravnu povezanost između smanjenja unosa soli i hipertenzije ili bolesti srca. Naprotiv, kada prestanemo konzumirati natrij, naša tijela oslobađaju hormone i enzime koji povećavaju naš krvni tlak.

6. Jaja

 

Ljudima je rečeno da ograničavaju potrošnju jaja zbog kolesterola i njegove sposobnosti za začepljenje arterija i povećanje rizika od srčanog udara, moždanog udara i dijabetesa.

Desetljeće kasnije, znanstvenici su priznali da su pogriješili: postoje zapravo dvije vrste kolesterola, a jaja sadrže dobar. Osim toga, oni imaju veliku količinu željeza i bjelančevina te antioksidante luteina i zeaksantina koji štite od poremećaja očiju povezanih sa starenjem, poput makularne degeneracije i katarakta.

5. Kokice

 

Za mnoge, mnogo godina, ovaj naš lojalni filmski partner smatran je junk foodom.

Međutim, otkriveno je da kokice imaju više antioksidansa (polifenoli) nego voće i povrće. Istraživanja pokazuju da polifenoli smanjuju rizik od bolesti srca i raka. Još jedna perk popcorn: ima vrlo malo kalorija (yay!) I je cijela zrna hrane. Ali pazite da ne sadrži umjetne dodane okuse. Najbolje je da ga napravite kod kuće!

4. Cijelo mlijeko

 

Godinama smo nam rekli da se pridržavamo obranom verziju kako bismo smanjili količinu masti koje konzumiraju.

Međutim, nedavne studije pokazuju da cijele masti u mlijeku donose puno esencijalnih hranjivih tvari u naše tijelo i da čak i krv više otpornu na određene vrste raka. Osim toga, puno mlijeko zapravo vam pomaže da ostanete slabije i smanjujete rizik od dijabetesa!

3. Kafa

 

Nedugo zatim, kofein je bio optužen za sve vrste "grijeha": uzrokujući hipertenziju, srčane probleme, oštećenje živčanog sustava i tako dalje.

Međutim, nedavne studije pokazuju da pijenje kave zapravo dovodi do nižih stopa srčanih bolesti i rane smrti. Također su otkrili da su piti kave manje skloni bolestima poput ciroze jetre, dijabetesa tipa 2, pa čak i neuroloških stanja poput Parkinsonove i Alzheimerove bolesti.

2. Bijela riža

 

Postoji niz razloga zašto se ne bismo trebali bojati bijele riže. Kako bismo spomenuli nekoliko:

Jednostavno se probavlja i pomaže upijati toksine. Dakle, ako je vaš želudac uzrujan, to može biti dobar obrok za par dana.
Ne sadrži gluten. Za mnoge ljude, to je velika stvar upravo sada.
Pomaže u sprečavanju kroničnih probavnih problema.
Dokazano je da bijela riža sadrži manje arsen nego smeđa riža.
1. Pizza

 

Priča ovdje jednaka je kokicama. Nema ništa loše u vezi s pizzom ako ga napravite kod kuće! Zapravo, to je izvrstan izvor i mješavina različitih hranjivih tvari. Razmislite o tome: proteini, povrće, nekoliko ugljikohidrata (koristite cijelu pšeničnu koru) i svoje omiljene svježe ili suhe bilje. Razgovarajte o učinkovitom 3-u-1!

Bonus

Čokolada je doista takav neprijatelj našeg zdravlja kao što smo i dalje govorili?

Pouzdani izvori tvrde da DOBRA Čokolada može zapravo pridonijeti vašem zdravlju vrlo malo! Po "dobrom" znači tamno i ne manje od 70% kakao. Takva poslastica može:

Vratite fleksibilnost vaših arterija, što je dobro za vaše srce i cirkulaciju.
Smanjite razinu "lošeg" kolesterola.
Pomozite mozgovima starijih ljudi da ostanu aktivni.
Smanjite rizik od moždanog udara.
I postoji čak i studija koja sugerira da tamna čokolada može spriječiti dijabetes! Nevjerojatno je koliko ima za ponuditi, a da čak i ne spominje da vas čini sretnijim!

Iskreno se nadamo da će vam ove prehrambene informacije biti korisne za vas i učinit će vam život lakšim i jednostavnijim! Ne zaboravite da sve gore navedene smjernice rade za osobe s općenito dobrom zdravstvenom stanju. Naravno, ako imate određene uvjete, ne zaboravite se posavjetovati s liječnikom prije nego što ih primijenite. I ne zaboravite podijeliti svoja prehrambena iskustva u komentarima s nama!

Novo