PRIJEDLOG IFTARA ZA 16. DAN POSTA: Salata od karfiola, sarma i banjalučka baklava
Za današnji iftarski meni predlažemo vam da pripremite.
Predjelo
Salata od karfiola
Sastav:
glavica karfiola, 3 šargarepe, kašika sjeckanog lista peršuna, kašika soli, 50 gr. majoneze, 1 dl kisele pavlake.
Način pripreme:
Pripremljeni karfiol operite pa, zajedno s donjim lišćem, stavite u slanu vodu da se kratko prokuha. Čim malo omekša (samo pazite da se ne prekuha) izvadite ga i odvojite listove, a glavicu karfiola podijelite na cvjetove.
Šargarepu operite, očistite, zatim je isjecite na kolutove pa je tako kuhajte u slanoj vodi negdje oko 10 do 15 minuta (također pazite da se ne prekuha). Zatim je procijedite i pomiješajte s cvjetovima karfiola. Listove peršuna operite, osušite, sitno isjeckajte pa dodajte šargarepi i karfiolu. Zatim u sve to dodajte majonezu, koju ste prethodno pomiješali zajedno s pavlakom, pa ovim prelijte.
Glavno jelo
Sarma
Sastav (za 4 osobe):
30 dkg junetine bez kostiju (od buta), 6 dkg riže, 80 dkg kiselog kupusa u glavici, 8 dkg suhe ovčetine, 8 dkg crvenog luka, biber, so, ½ dl ulja i ½ l goveđe supe.
Priprema:
Pripremite listove kupusa za sarmu. Sameljite meso i crveni luk, začinite, dodajte rižu i ½ dl ulja. Dobro izmiješajte. S tom smjesom punite listove kupusa i motajte ih u sarme.
Poredajte u šerpu kružno nakon što ste na dno šerpe stavili suhe ovčetine i prelijte goveđom supom. Kuhajte lagano nekoliko sati. Ako je potrebno, dodajte tokom kuhanja još vode.
Kada je sarma skuhana, prije služenja može se (po volji) preliti sa slatkim vrhnjem.
Desert
Banjalučka baklava
Sastav: ½ kg jufki, 4 jajeta, 3 čaše šećera, 2 čaše ulja, 1 pavlaka (2 dl), 1 prašak za pecivo, 2 kesice vanilin šećera, 250 gr oraha, malo grožđica, kora od limuna.
Priprema:
Umutiti jaja (odvojeno) i dodati sve sastojke (izuzev oraha). Tom smjesom posuti svaki list jufke. Orahe staviti po sredini ili rasporediti na dva dijela. Izrezati prije pečenja.
Preliv: 6 čaša vode i 6 čaša šećera prokuhati. Ohlađenu baklavu zaliti vrućim preljevom.