ISTRAŽIVANJA SU POKAZALA: Ovo je najbolji dio dana da prionete na posao, sve će vam ići od ruke!

Biznis
ISTRAŽIVANJA SU POKAZALA: Ovo je najbolji dio dana da prionete na posao, sve će vam ići od ruke!
.

Kalendar ispunjen sastancima i rokovima često diktira ritam našeg radnog dana. Unatoč tome što strogi vremenski planovi nameću obaveze, naši unutarnji satovi potajno izvode svoju misiju.

Naučnici to nazivaju personaliziranim dnevnim obrascem spavanja i budnosti, cirkadijanskim ritmom.

Možda niste upoznati s tim, ali naša tijela imaju posebno postavljen raspored programa za najbolji dio dana kada se mogu usredotočiti, dobiti nove ideje i imati vrhunske performanse.

Naučnici su pratili kako kognitivne sposobnosti rastu i padaju, te otkrili kako kod većine mozak slijedi uredno predvidljivi obrazac spoznaje koji varira iz sata u sat tokom dana.

Autor Daniel Pink otkrio je svoju formulu za savršen radni dan u svom bestseleru iz 2918. godine "When: The Scientific Secrets of Perfect Timing".

On u svojoj knjizi otkriva osnovnu formulu za bolji raspored rada.

Gotovo svi padamo u predvidljivo raspoloženje svakog jutra.

Naučnici su proučavali 509 miliona tweetova od 2.4 miliona ljudi u 84 zemlje širom svijeta i otkrili kako gotovo sva raspoloženja prati dnevni ritam povezan sa tijelom.

Naše raspoloženje mijenja se tokom dana. Dok se budimo postajemo sretniji, uživamo u radu više. Dobar osjećaj obično je na vrhuncu negdje oko podneva.

Zato je bolje da važne sastanke i pozive zakazujemo tokom ovih sretnih jutarnjih sati.

Istraživači su ustanovili da pozivi koje obavite ujutro će biti uspješniji nego ako ih obavite kasnije tokom dana.

 

Ujutro će vas manje stvari ometati i odvraćati vam pažnju

Naučnici su ustanovili kako je brzina i tačnost pri izvršavanju zadataka bolja ujutro.

 

Ako uzmete pauzu od posla i odete doktoru, bolje je da to učinite ujutro. Istraživanja su pokazala kako doktori najčešće ujutro dijagnosticiraju uspješno vaš problem.

Sve kritičke analize obavljajte ujutro, kada je vaša logika na najvećoj razini.

Jedno istraživanje iz 1975. godine pokazalo je kako je ljudska sposobnost logičkog razmišljanja najveća od 8 do 14 sati, a zatim pada.

Ipak, jutro nije dobro vrijeme za jednostavnije zadatke. Čitanje e-mail pošte, kupovinu na mreži i ostale sitnice svedite na minimum tokom jutra.

To ne znači da sav posao trebate obaviti ujutro, ostavite nešto i za podne.

Ako je moguće, izađite na pauzu sa kolegama koji vam prijaju.

Istraživanja na južnokorejskim radnim mjestima pokazala su kako pauze i razgovor sa kolegama o nečemu drugom, ne o poslu, doprinose smanjenju stresa i poboljšanju raspoloženja.

Uzmite malo svežeg zraka, to će poboljšati vašu memoriju i pomoći vam da se koncentrišete.

Najgori dio dana za posao je između 2 i 3 sata. Možda tada želite napraviti malu pauzu, jer vaš mozak tada ima tendenciju da slabije radi.

 

 

Novo