Nadutost, SVRABEŽ i akne otkrivaju ovu OPASNU bolest: Ne zanemarujte znakove koje vam tijelo šalje

Porodica i zdravlje
Nadutost, SVRABEŽ i akne otkrivaju ovu OPASNU bolest: Ne zanemarujte znakove koje vam tijelo šalje
.

Masna jetra je naziv za pretjerano difuzno nakupljanje neutralnih masti (triglicerida) unutar jetrenih ćelija zbog čega je jetra obično lagano do umjereno povećana. Drugi naziv je steatoza jetre.

Razvoj bolesti

Masna jetra nastaje kad nakupljanje masti u jetrenim ćelijama premaši normalnih 5% mase ovog organa. Može biti privremeno ili dugotrajno stanje koje samo po sebi nije škodljivo, ali upućuje na neki poremećaj u organizmu. Ukoliko se ne liječi može doprinijeti nastanku drugih bolesti. Ako se uzrok može otkriti i odstraniti moguće je ozdravljenje.

Jetra je organ odgovoran za preradu masti iz hrane u oblike koji se mogu pohraniti i koristiti u organizmu. Trigliceridi su jedan od oblika masti pohranjenih u organizmu te se koriste za dobivanje energije i stvaranje novih ćelija. Razgradnja masti u jetri može se poremetiti do niza razloga što dovodi do nakupljanja masti u jetrenim stanicama.

Masna jetra obično nije bolno stanje te može dugo vremena biti neprimijećena. U teškim se slučajevima jetra poveća i do tri puta te tada može biti bolna i osjetljiva. Nealkoholna masna jetra je nakupljanje masti u jetri koje nije uzrokovano alkoholom, a sve češće se dijagnosticira kod pretilih žena ili dijabetičarki.

Problem masne jetre sve je češći zbog nezdravog načina života, a svaki problem s jetrom treba liječiti što prije jer njeno slabljenje može biti veoma opasno po život Jetra je glavni čistač organizma – njena je uloga eliminacija toksina. U moderno doba jetra radi više nego ikada prije – ishrana bogata masnoćama, alkohol, pušenje i druge štetne navike oslabljuju njenu funkciju.

Problem s jetrom se najčešće uočava na rutinskim pregledima kod ljekara, jer su simptomi često neodređeni i djeluju nepovezano. Zbog slabije funkcije jetre dolazi do kožnih problema, kao što su pojava tamnih mrlja, prištevi i svrbež. Takođe, može doći i do poremećaja u probavi, povišenja krvnog pritiska, nadutosti i nakupljanja vode u predjelu jetre, sve do pojave žutice – beonjače postaju žućkaste, kao i koža.

Štetne navike i masna jetra

Masna jetra je naziv za sakupljanje masti u jetri što izaziva njeno blago povećanje. Nema simptoma, a najčešće se otkriva slučajno ili na sistematskom pregledu prilikom ultrazvuka. Česta je pojava kod ljudi koji konzumiraju veće količine alkohola te kod osoba s ametaboličkim sindromom. Metabolički sindrom skup je bolesti današnjice – prekomjerna težina, povećan krvni pritisak, šećerna bolest i povećani holesterol u krvi.

Na svaki od ovih faktora, pa tako i na masnu jetru, možemo sami uticati. Zdrava ishrana s puno voća i povrća, što manje ili potpuno izbacivanje prerađene, masne, slane i slatke hrane, svakodnevna primjerena fizička aktivnost i izbacivanje štetnih navika kao što su pušenje i konzumiranje alkohola.

Sikavica, artičoka i maslina

Najpoznatija prirodna pomoć za jetru krije se u sikavici, odnosno glavnom aktivnom sastojku te biljke – silimarinu. Silimarin štiti ćelije jetre od toksina i raznih oštećenja i ubrzava njenu regeneraciju. Smatra se jednim od najboljih prirodnih lijekova za ublažavanje različitih poremećaja funkcije jetre.

Uz sikavicu, važna biljka s pozitivnim učinkom na jetru je i artičoka odnosno njeni listovi. Zahvaljujući visokom udjelu aktivnog sastojka cinarina i drugih korisnih supstanci, artičoka povoljno djeluje na prokrvljenost i regeneraciju jetre i smanjuje ukupan nivo masnoća i holesterola u krvi. Iako nije možda toliko poznata po svom djelovanju na jetru kao sikavica i artičoka, biljka s hepatoprotektivnim svojstvom je i maslina bogata oleuropeinom.

Liječenje

Do ozdravljenja dolazi liječenjem stanja koje je uzrokovalo nastanak masne jetre i pomoćnom terapijom.

Pravilna prehrana, apstinencija od alkohola, štetnih lijekova ili hemikalija, liječenje postojećih metaboličkih poremećaja, redovna kontrola dijabetesa, smanjenje tjelesne mase, liječenje poremećaja probave, nadoknada vitamina i minerala itd. obično dovodi do oporavka.

U alkoholnoj masnoj jetri postepeni nestanak masti iz jetre nastupa nakon 5-8 sedmica odgovarajuće prehrane i apstiniranja od alkohola. Kod trudnica s masnom jetrom preporučuje se izazivanje poroda ako je trudnoća dovoljno visoka.

Prognoza

Masna jetra je stanje koje se može izliječiti ako se prepozna i na vrijeme pruži liječnički savjet i pomoć. Kod nekih pacijenata postoji sklonost razvoju drugih jetrenih poremećaja, što ovisi o trajanju i težini stanja. Kod trudnica masna jetra može ugroziti život i majke i djeteta.

Teška oštećenja jetre mogu zahtijevati i njenu transplantaciju. Alkoholna masna jetra može biti praćena upalom, odumiranjem jetrenih stanica i cirozom.

Mikrovezikularna masna jetra ima nagao nastup te ako pacijent preživi moguće je ozdravljenje. Nealkoholna masna jetra općenito ima dobru prognozu s rijetkim pogoršanjima bolesti.

Prevencija

Sprječavanje masne jetre moguće je pravilnom, uravnoteženom prehranom, zdravim životnim stilom te apstinencijom od alkohola. Kod trudnica su potrebni kvalitetni i česti pregledi kako bi se ovo stanje rano prepoznalo i na vrijeme liječilo. Kako bi se spriječio Reyev sindrom djeci se ne bi smjeli davati lijekovi koji sadrže acetilsalicilnu kiselinu (Aspirin, Andol) za liječenje gripe i drugih virusnih bolesti.

Novo