SPRIJEČITE BOLESTI: 8 znakova da vašem organizmu nedostaje ovaj važan mineral!

Porodica i zdravlje
SPRIJEČITE BOLESTI: 8 znakova da vašem organizmu nedostaje ovaj važan mineral!
.

Jod je element u tragovima koji je ključan za mnoge životne funkcije zato što sudjeluje u proizvodnji hormona štitnjače.

Ovo su znakovi da vašem organizmu nedostaje jod:

OTEČEN VRAT


Štitna žlijezda je smještena u vratu. Naticanje ovog dijela tijela ukazuje na poremećaj sa štitnjačom i ukazuje na to da vam nedostaje jod.


DEBLJANJE


Ako primijetite neuobičajeno dobijanje kilograma, a ne možete da ih povežete sa promjenama navika u ishrani ili vježbanju, bilo bi dobro da prekontrolišete nivo joda. Nedovoljno joda dovodi do hipotireoidizma što često rezultira neočekivanim gojenjem.


UMOR


Osjećaj neuobičajenog umora ili slabosti može nastati ako ne unosite dovoljno nutrijenata ili ako vaša štitna žlijezda radi sa oslabljenom funkcijom jer joj nedostaje joda.


KOŽA SE PERUTA


Koža je najveći organ našeg tijela i naravno, štitna žlijezda igra veliku ulogu kako bi ona bila glatka i zdrava. Međutim, ako štitna žlijezda ne dobija dovoljno joda da distribuira hormone kako bi trebalo, vaša koža će reagovati perutanjem.


GUBITAK KOSE


Kao mnogo stvari, tako je i rast naše kose pod uticajem hormona i povezan sa štitnom žlijezdom. Gubitak kose može nastati i uslijed drugih faktora, kao što su naslijeđe, upotreba lijekova, životna dob. Međutim, ako se ovi faktori ne mogu primeniti na vas, možda bi trebalo da uzmete u obzir da je odgovorna vaša štitna žlijezda i da provjerite nivo joda.


OSJEĆAJ HLADNOĆE


Čak i kada je napolju toplo vama je hladno. Tjelesna temperatura je jedna od mnogih funkcija pod kontrolom štitne žlijezde i kao takva, simptom hipotireoidizma.


NEPRAVILAN RAD SRCA


Funkcija kardiovaskularnog sistema još je jedna funkcija pod ogromnim uticajem štitne žlijezde. Srce je ciljni organ hormona štitne žlijezde. Nepravilan srčani rad ide ruku pod ruku sa manjkom joda u sistemu i činjenicom da kao rezultat toga, hormoni štitne žlijezde nepravilno funkcionišu.


PROBLEM SA PAMĆENJEM


Mada mnogi problemi sa učenjem ili pamćenjem koje neko može da iskusi, mogu biti genetski, nivo joda je povezan sa budnošću i inteligencijom. Zapravo, blagi deficit joda tokom tudnoće povezan je sa niskom inteligencijom kod djece.

Novo