OVO SMO DUGO ČEKALI: Evo kako da sami i bez ičije pomoći ubrzate signal i DO DESET PUTA!

Tech
OVO SMO DUGO ČEKALI: Evo kako da sami i bez ičije pomoći ubrzate signal i DO DESET PUTA!
.

Nećemo pogriješiti ako kažemo da svi na utakmicama ili koncertima želimo da imamo dobar Wi-Fi signal, ali to rijeko kad i dobijemo.

Međutim, čini se kako su naučnici sa MIT-a riješili ovaj problem.

Nime, kako bismo na određenim događajima imali dobar bežični signal, trebalo bi instalirati gomilu rutera. Tu se javlja i problem miješanja signala zbog čega onda imamo i katastrofalnu vezu. U novom radu stručnjaci sa MIT-a obrazlažu metodu kojom su uspjeli da natjeraju rutere da bolje “sarađuju”. 

Oni su razvili algoritam koji obrađuje signale na taj način da više rutera može slati informacije na jednom te  istom bežičnom spektru, i to bez uzrokovanja interferencija. Dok su ga testirali, transfer podatak bio je 3,3 puta brži od uobičajenog.

Ezzeldin Hussein Hamed s MIT-a rekao je da bi sa dodatnim ruterima mogli postići i 10 puta bolji transfer, a na kraju će to omogućiti i stvari koje se ranije nikad nisu mogle obaviti. Sastav nisu testirali još na stadionu ili nekom većem prostoru, već su laptope stavili na “Roomba” robote koji su se u labortoriju kretali kao što bi to ljudi činili na nekom okupljanju.

Tim sa MIT-a pokrenuo je i kompaniju MegaMIMO kako bi pregovarali sa kompanijama oko komercijalizacije ove tehnologije, što znači da ćemo još neko vrijeme morati pričekati da iskoristimo sve prednosti ove tehnologije.

Pogledajte i pet neobičnih trikova kako da pojačate vaš Wi-Fi signal:

Loading...

 

Novo