PRIRODAN LIJEK ZA ŽENSKE TEGOBE I VIŠAK KILOGRAMA: Ovo je razlog zašto treba da jedete maline ŠTO VIŠE!

Porodica i zdravlje
PRIRODAN LIJEK ZA ŽENSKE TEGOBE I VIŠAK KILOGRAMA: Ovo je razlog zašto treba da jedete maline ŠTO VIŠE!
.

Malinu nazivaju i ženskom biljkom jer liječi mnoge tegobe ženskih organa. Čaj od listova pomaže kod menstrualnih grčeva, jakih krvarenja i iscjedaka. Može se piti pre, tokom i nakon porođaja.

Malina (lat. Rubus idaeus) je zeljasta biljka iz porodice ruža. Smatra se da je malina porijeklom iz Južne Azije.

Tokom mnogih vijekova cjenjena je kao ljekovita biljka. Stari Grci pripisivali su joj moć podsticanja plodnosti, u koju su svrhu više koristili njene listove nego plodove. Međutim, očaravajući ukus ploda maline najzaslužniji je za njen današnji status vrhunski popularnog voća.

Sastav i ljekovitost maline


Malina je bogata antioksidansima. 100 grama plodova maline daje 44 posto dnevne preporučene količine vitamina C.Sadrži i resveratrol, koji usporava starenje, ima visok udio elagične kiseline, koja djeluje antikancerogeno.

U njenom sastavu su i vlakna, folna kiselina, vitamin K, vitamin E5, mangan, magnezijum, bakar, kalijum i omega 3 masne kiseline.Redovna konzumacija uljepšava ten, jača kosu, poboljšava zdravlje probavnog i kardiovaskularnog sistema, osnažuje imunitet i štiti od upala.Malina smanjuje djelovanje slobodnih radikala te štiti od raka debelog crijeva, dojke, materice, jednjaka i prostate.Fitonutrijenti u malini spriječavaju širenje ćelija raka te ih potiču na apoptozu, odnosno samouništenje.

Sprječava debljanje i dijabetes

Ketoni u malini zaslužni su za kontrolu glukoze u krvi pa pomažu u sprečavanju gojaznosti i dijabetesa.Ketoni podstiču metabolizam masti, smanjuju masne naslage i spriječavaju bolesti vezane uz gojaznost.U istraživanjima, ljudi koji su konzumirali hranu s visokim udjelom masnoća, uz konzumaciju ketona maline nisu dobijali na težini.Unosom maline aktivira se hormon adiponektin, od čijeg nedostatka pate ljudi s dijabetesom tipa 2.Adiponektin vraća ravnotežu u krvi, smanjuje rizik od srčanog udara i bolesti koje prate dijabetes tipa 2.

Najviši prirodni zaštitni faktor

Ulje semenki čileanske maline posebno je, jer sadrži visoke nivoe omega 3 i omega 6 esencijalnih masnih kiselina i vitamina E.Zahvaljujući njima odlično štiti kožu od jakog sunca.

Procjenjuje se da je zaštitni faktor (SPF) ovog ulja između 28 i 50, zavisno o uslovima uzgoja.

Može se koristiti ne samo kao zaštita od sunca, nego i za tretiranje bora, strija, ekcema, dermatitisa i uopšteno svih upalnih stanja kože.Vrlo je stabilno te se može nanositi samostalno ili dodavati u kozmetičke pripravke.

Ljekovitost lista maline

Plodovi maline izvanredno su ukusni i zdravi, ali ljekovitost listova mnogo je veća od plodova.

Malinu nazivaju i ženskom biljkom jer liječi mnoge tegobe ženskih organa.Čaj od listova pomaže kod menstrualnih grčeva, jakih krvarenja i iscjedaka.Može se piti pre, tokom i nakon porođaja.

Redovno konzumiranje čaja od listova maline tokom trudnoće jača i tonizira matericu, spriječava pobačaj, pomaže tokom porođaja i spriječava jako krvarenje nakon poroda.

Nakon porođaja ubrzava oporavak materice i podstiče stvaranje mlijeka. S konzumiranjem ovog čaja počnite od trećeg mjeseca trudnoće. Pijte dve do tri šolja na dan.Čaj se koristi i za jačanje desni, dezinfekciju krajnika, spriječavanje dječjih proliva i kod očnih oboljenja.

Priprema čaja: kašičicu lista maline prelijte sa šoljom vruće vode. Pijte toplo.

Napomena: Čaj od lišća maline ne preporučuje se ako ste u prethodnoj trudnoći imali pobačaj ili ako su trudovi trajali manje od tri sata.

Ljekovito djelovanje maline:

    - spriječava gojaznost
    - reguliđe nivo šećera u krvi
    - smanjuje djelovanje slobodnih radikala
    - pruža zaštitu od sunca
    - smiruje kožne tegobe
    - pomaže kod ženskih bolesti
    - osnažuje imunitet
    - štiti od bolesti srca i krvnih žila
    - snižava visoku temperaturu
Sirće  od maline za skidanje temperature

Pomješajte litru prirodnog jabukovog sirćeta s 500 grama izgnječenih malina. Ostavite deset dana na toplome mjestu i procjedite.

U slučaju groznice razrijedite dvije kašičice sirća od maline u čaši vode i pijte nekoliko puta na dan.

Malina u kulinarstvu

Sezona malina počinje u junu.

Maline je najbolje jesti svježe, no možete ih koristiti i za pripremu pekmeza, sokova, sladoleda, kolača, slatkih umaka itd.

Maline također možete sušiti ili zamrzavati.

Svježe maline upotrebite u roku od dva dana. Čuvajte ih u frižideru.

Maline se obično beru ručno, zbog toga nije potrebno pranje vodom – dovoljno je odstraniti komadiće lišća. Pranjem u vodi malina gubi svoju strukturu i aromu.

Ako ste u prilici, prednost dajte divljim ili organski uzgojenim malinama.

Smoothie od maline

Sastojci:

60 grama malina
1 čaša soka narandže
šaka špinata
1 banana
60 grama leda
Priprema:

Izmiksajte sve sastojke u blenderu i uživajte u ovom ljetnjem osvježavajućem napitku!

Novo