ZABORAVITE NA NAPORNE DIJETE: Ovo su kombinacije namirnica od kojih kilogrami padaju kao ludi
Ako ste i vi u kategoriji onih koji redovito kreću na dijetu ali nikako da izgube višak kilograma, možda je krajnji čas da razmislite o uvođenju većih promjena u način prehrane.
Vjerovatno znate da je izbalansirana ishrana ključna kada je u pitanju gubljenje kilograma, kao i poboljšanje opšteg zdravlja organizma. Ova hrana, osim što je ukusna, veoma je i zdrava, a prava kombinacija ovih namirnica biće vam prvi korak do idealne figure. Pogledajte sa čime je najbolje da kombinujete jaja, piletinu, zeleni čaj, pasulj itd.
1. Jaja i povrće
Jaja olakšavaju apsorpciju karotena (pigmenta koji daje boju povrću), a u kombinaciji sa svježim povrćem donose dvostruku korist onima koji pokušavaju da izgube kilograme.
2. Piletina i crvena paprika
Crvena paprika ubrzava sagorjevanje kalorija i pomaže organizmu da hranu pretvori u energiju. Zajedno sa piletinom (bogatim izvorom proteina) čini jedan zdrav i ukusan obrok.
3. Mahunarke i kukuruz
Posljednje istraživanje je pokazalo da ishrana bogata mahunarkama pomaže u mršavljenju. Kukuruz, s druge strane, sadrži otporan skrob - složen ugljeni hidrat koji čini mnogo toga dobrom crijevima i imunom sistemu, istovremeno vam pomažući da oblikujete figuru.
4. Zeleni čaj i sok od limuna
Zeleni čaj sadrži katehine (moćne antioksidanse). Korisna svojstva limuna su svima poznata. Međutim, citrusi imaju još jednu skrivenu osobinu: oni smanjuju raspad katehina, pa ih tako čine lakše svarljivim.
5. Losos i špargla
Losos sadrži korisne omega-3 masne kiseline, dok špargla, koja je bogata vlaknima i proteinima, pomaže organizmu da izbaci višak vode. Da biste napravili i ukusan, ali i zdrav obrok, priremiti in na pari ili u rerni.
6. Bademi i grčki jogurt
Neki vitamini (naročito A, D i E) najbolje se apsorbuju sa mastima. Na primjer, bademi su izvor kalcijuma, antioksidanata i vitamina E, dok punomasni grčki jogurt sadrži vitamin D. Savršena kombinacija!
7. Avokado i spanać
I avokado i spanać sadrže ogromnu količinu vitamina i minerala, pa će vaš organizam imati maksimalnu korist ako ih koristite u salati. Spanać je dobro kombinovati sa maslinovim uljem, dok je avokado najzdraviji u paru sa ribom, živinom i hljebom od cijelog zrna žitarica.
8. Tunjevina i đumbir
Tunjevina je bogata omega-3 masnim kiselinama. One spriječavaju skladištenje masti u predjelu trbuha. Đumbir poboljšava funkciju crijeva i spriječava nadimanje. Zato se slobodno prepustite uživanju u salati od tunjevine ili svježe pripremljenom sušiju. Čuvajte se soja sosa: on sadrži previše soli.
Evo koju bi kombinacije namirnica trebalo da izbjegavate:
• Proteine (meso, riba, jaja itd.) i ugljene hidrate (hljeb, žitarice, krompir, peciva).
• Kiselu hranu (citrusi, jabuke, paradajz) i hranu bogatu ugljenim hidratima.
• Ugljene hidrate i šećer, kao što su kolači sa džemom.
• Proteine ne bi trebalo da mješate sa skrobom ili drugim proteinima (meso i jaja; sir i jaja; meso i orašaste plodove itd.).
• Uvijek jedite voće (naročito lubenice i dinje) odvojeno od druge hrane.
• Mlijeko konzumirajte nezavisno od obroka ili ga isključite iz ishrane.