DOBRODOŠLI U LITVANIJU: Zemlja šuma i vode, ponosna i nezavisna (FOTO)

Svijet
DOBRODOŠLI U LITVANIJU: Zemlja šuma i vode, ponosna i nezavisna (FOTO)
.

Zemlja šume i vode, ponosna, nezavisna Litvanija je brzo postala kao jedan od evropskih dragulja.

Najjužnija od svih baltičkih država pruža nevjerovatne pejzaže.

Ove godine proslavljaju 100 godina nezavisnosti.

Uživajte u prelijepim fotografijama:

Litvanija na sjeveru graniči sa Latvijom, a na istoku i jugoistoku sa Bjelorusijom. Granica prema Poljskoj na jugu duga je samo 100 km, ali predstavlja jednu od najvažnijih veza prema srednjoj i zapadnoj Evropi. Prema jugozapadu graniči se sa ruskom eksklavom oblasti Kalinjingrad, a dio te granice čini rijeka Njemen. Na zapadu se nalazi Baltičko more, na koje Litvanija ima pristup preko luke Klaipėda.

U Litvaniji preovladava je umjerena kontinentalna klima. Na obali Baltičkog mora pretežno pušu zapadni vjetrovi, noseći topli i vlažni zrak u unutrašnjost zemlje.

Najtopliji mjesec je juli sa prosječnom temperaturom 17 °C, dok je najhladniji januar sa prosječnih −5,1 °C. Godišnja prosječna temperatura u Litvaniji iznosi 6,2 °C. Srednja godišnja količina padavina iznosi 661 mm, s tim da na jugozapadu ta količina je znatno veća, dok na sjeveru pada dosta manje.

Postoji preko 200 zaštićenih prirodnih područja raznih određenja i raznih obuhvata u Litvaniji. U njih spada i pet nacionalnih parkova, sedam zaštićenih područja prema Ramsarskoj konvenciji, četiri totalna rezervata i 30 regionalnih parkova. Preko 14 postotaka ukupne površine države obuhvaćeno je zaštićenim prirodnim područjima, kao što je područje Praviršulio tyrelis.

Među ljubiteljima močvara veoma je poznata močvara Aukštumala između gradova Sovjetsk i Klaipėda, koja je bila prva močvara u svijetu kojoj je posvećena posebna monografija (C.A. Weber 1902. godine). Iako je njen zapadni dio još uvijek dobro očuvan, u istočnom dijelu masovno se iskorištava treset.

Birstonas je jedan od najljepših gradova u Litvaniji.

Nema ništa ljepše od prirode prekrivene snijegom.

Glavni grad Vilnius je najveći i najnaseljeniji grad u Litvaniji.

 

 

Novo