Detoksikacija organizma: NAPITK KOJI ČISTE JETRU, A TREBA DA GA PIJETE BAŠ NA PROLJEĆE

Porodica i zdravlje
Detoksikacija organizma: NAPITK KOJI ČISTE JETRU, A TREBA DA GA PIJETE BAŠ NA PROLJEĆE
.

Iskoristite proljeće kako biste napunili organizam vitaminima i mineralima, očistili ga od toksina i pripremili za sljedeće razdoblje.

Iako detoksikaciju možete napraviti u bilo koje doba godine, proljeće je najbolje vrijeme za to.

U prirodi je proljeće doba buđenja, obnove i rasta. Ritam našeg tijela povezan je s ritmom prirode.

Za naš organizam proljeće je vrijeme regeneracije. Zbog toga je to idealno doba za čišćenje organizma.

Proljećna detoksikacija organizma je veoma važna. Ona predstavlja proces oslobađanja tijela od toksina koji su se nakupili u zimskom periodu koji karakteriše ishrana bogata masnom i jakom hranom. Uz kvalitetnu hranu ćelije lakše izbacuju štetne supstance, umjesto kojih u njen sastav ulaze kvalitetne materije koje grade zdravija tjelesna tkiva.

Proljećni detoks plan većina ljudi vezuje za čišćenje jetre i zato se akcenat stavlja na različite čajeve i sokove koji taj proces mogu ubrzati. Međutim, sav “otpad” iz jetre treba nekako da napusti organizam, a to baš neće biti jednostavno ako pre detoksa jetre nije urađen detoks debelog crijeva. Dakle, bitno pravilo proljećnog detoksa je očistiti crijeva, pa tek onda krenuti sa čišćenjem jetre – ističe nutricionista Stevan Brankov.

Prema njegovim riječima, jednostavan način čišćenja debelog crijeva traje pet dana i sastoji se od izbjegavanja vještačkih masnoća, životinjskih namirnica, slatkiša, kao i industrijskih proizvoda. Ishrana se zasniva na svježem lisnatom povrću i integralnim žitaricama. Ujutru je potrebno popiti čašu tople limunade bez šećera, a kao obavezna salata je lišće maslačka i to 30-40 grama u toku dana. Mladi listovi maslačka se dobro operu i od njih napravi jednostavna salata sa dodatkom malo soli i kašičice hladnocjeđenog maslinovog ulja i limunovog soka. Treba piti bar dva litra vode u ovom periodu. Između obroka po potrebi možete uvesti voćnu užinu.

Tek nakon čišćenja creva prelazi se na čišćenje jetre
– Poslije toga može se preći na čišćenje jetre. Izbacuje se jutarnja topla limunada i ubacuje čaša svježeg bistrog soka od jabuke, a preko dana pije do pola litre napitka sa đumbirom i limunom. Umjesto voćne užine uključuju se šejkovi od svježeg zelenog lisnatog povrća koji, da bi bili ukusniji, mogu biti oplemenjeni bananom, urmama ili nekim drugim slatkim voćem. Ciklus čišćenja jetre traje 10 dana i poslije njega trebalo bi da se osjećate lakše, da imate mnogo više energije i poleta – objašnjava nutricionista.

Evo recepata za tri napitka za čišćenje jetre:

Napitak od limuna i đumbira pije se do pola litre dnevno

Napitak sa đumbirom i limunom

U pola litre vode kuhajte 3-4 parčeta đumbira oko pet minuta, pustite da se ohladi na sobnoj temperaturi, a zatim dodajte sok od pola limuna.

U šejk od spanaća možete dodati voće da bi bio ukusniji

Šejk od spanaća

U blender ubacite dvije pune šake spanaća i pola čaše vode i miksajte dok se maksimalno ne sjedini. Potom usitnite bananu i jabuku na komade i ponovo miksajte, dok smjesa ne postane sjedinjena i kašasta. Na kraju ubacite sok od pola limuna i još malo izblendajte.

Šejkovi od svježeg povrća i voća uključuju se umjesto voćne užine

Šejk od ananasa i đumbira

U blender ubacite šolju seckanog svježeg ananasa, kašiku svježe izrendanog đumbira, pola šolje nemasnog jogurta. Izmiksajte i popijte

Novo