Držite jaja u vratima frižidera: Nakon ovoga više sigurno nećete

Porodica i zdravlje
Držite jaja u vratima frižidera: Nakon ovoga više sigurno nećete
.

Jaja su jeftini izvor bjelančevina koje osiguravaju rast i razvoj svih tjelesnih tkiva. Teško je pronaći namirnicu koja ima kulinarsku fleksibilnost kao jaje. Ono se može pripremati na različite načine, a nezaobilazan je dodatak različitih tijesta, tjestenina, krema za kolače i torte. U stotinu grama jaja nalazi se oko 150 kalorija, pa ga ovisno o obradi možemo nazvati dijetalnom namirnicom. 

Postoje dvije vrste ljudi na svijetu: oni koji čuvaju jaja u hladnjaku i oni koji misle da je sobna temperatura najbolja. Kontroverze traju već godinama pa je Daily Mail upitao znanstvenike koji je točan odgovor. 

Optimalna temperatura za dugotrajno skladištenje jaja, prema znanstvenicima sa Sveučilišta Texas A & M je između 0,6 i 2,2 stupnja Celzijusa. Temperatura hladnjaka obično je između 1,7 i 3,3 stupnja. Drugi su znanstvenici još oprezniji. Ugledna klinika Mayo preporučuje da se jaja bace ako su bila izvan hladnjaka dulje od dva sata.

No zagovornici čuvanja jaja na sobnoj temperaturi kažu da su to gluposti te tvrde da čuvanje jaja u hladnjaku nije samo beskorisno u smislu sigurnosti, nego i da uništava okus te hranjive namirnice. Tim Hayward, gastro kolumnist za Financial Times kaže da svježa jaja mogu ostati na sobnoj temperaturi najmanje tjedan dana. 'Police u vratima hladnjaka najgore su mjesto za spremanje jaja. Konstantno treskanje vrata stanjuje bjelanjak, a mirisi i okusi drugih namirnica mogu prodrijeti kroz ljusku.'

I slavni kuhari podržavaju čuvanje jaja na sobnoj temperaturi. Raymond Blanc kaže kako ljudi imaju naviku rashladiti apsolutno sve iako često za to nema potrebe. Fay Ripley, autor knjige 'What’s For Dinner' kaže kako su jaja čuvana izvan hladnjaka bolja za kuhanje.

No British Egg Information Service tvrdi: 'Za optimalnu svježinu i sigurnost hrane, jaja treba držati na konstantnoj temperaturi ispod dva stupnja. Većina modernih supermarketa drži temperaturu u svojim trgovinama ispod 20 stupnjeva pa ih u maloprodaji nije potrebno čuvati u hladnjaku. Rizik od kvarenja jaja dolazi uglavnom zbog značajnih promjena u temperaturi, kad se jaja presele u hladnjak iz vrućeg automobila nakon kupnje.'

Da bi se izbjegle tipične temperaturne oscilacije u kuhinji, preporučuju da se jaja drže pohranjena u svojoj kutiji u hladnjaku.

Da bi dobio definitivan odgovor na ovu dilemu, MailOnline naručio je laboratorijsku analizu jaja. Jedna grupa uzoraka čuvana je na sobnoj temperaturi dva tjedna, a druga u hladnjaku na temperaturi od šest stupnjeva Celzijevih.

Jaja iz obje skupine testirane su na E.coli, zlatni stafilokok, slamonelu, listeriju i kampilobakter. Rezultati su bili isti na početku testiranja, na kraju prvog tjedna i na kraju drugog tjedna te nisu zabilježene nikakve razlike između te dvije skupine. Oba su uzorka jaja bila bez bakterija. Laboratorijska analiza pokazala je da nije postojala razlika u kvaliteti jaja čuvanih u hladnjaku i onih koji su dva tjedna proveli na sobnoj temperaturi.

Kako pravilno reorganizirati frižider?


 Gornje police: Ostaci ručka, pića, svježe začine i namirnice koje su odmah spremne za jelo, jer tu je temperatura najstabilnija.

Donje police: Sirove namirnice koje koristite za kuhanje!

Vrata: To je najtopliji dio frižidera pa tu držite proizvode s prirodnim konzervansima, kao što je majoneza, sokovi… Često ljudi ostave i mliječne proizvode u vratima, ali je njih najbolje držati na donjim policama, jer je to najhladniji dio frižidera. Jaja će lako upiti mirise nekih drugih namirnica, pa ako u frižideru držite nešto izrazitog mirisa, jaja svakako stavite dalje.

Posude: Voće i povrće čuvajte u odvojenim posudama!

U frižideru je potrebno ostaviti dovoljno prostora da kroz njega može strujati hladan zrak. Breskve, šljive i kruške ne bi trebalo čuvati u blizini povrća. Te voćke, naime, ispuštaju gasove koji će ubrzati propadanje povrća.

Optimalna temperatura za dugotrajno skladištenje jaja, prema znanstvenicima sa Sveučilišta Texas A & M je između 0,6 i 2,2 stupnja Celzijusa. Temperatura hladnjaka obično je između 1,7 i 3,3 stupnja. Drugi su znanstvenici još oprezniji. Ugledna klinika Mayo preporučuje da se jaja bace ako su bila izvan hladnjaka dulje od dva sata.

No zagovornici čuvanja jaja na sobnoj temperaturi kažu da su to gluposti te tvrde da čuvanje jaja u hladnjaku nije samo beskorisno u smislu sigurnosti, nego i da uništava okus te hranjive namirnice. Tim Hayward, gastro kolumnist za Financial Times kaže da svježa jaja mogu ostati na sobnoj temperaturi najmanje tjedan dana. ‘Police u vratima hladnjaka najgore su mjesto za spremanje jaja. Konstantno treskanje vrata stanjuje bjelanjak, a mirisi i okusi drugih namirnica mogu prodrijeti kroz ljusku.’

I slavni kuhari podržavaju čuvanje jaja na sobnoj temperaturi. Raymond Blanc kaže kako ljudi imaju naviku rashladiti apsolutno sve iako često za to nema potrebe. Fay Ripley, autor knjige ‘What’s For Dinner’ kaže kako su jaja čuvana izvan hladnjaka bolja za kuhanje.

Novo