ZNOJENJE TOKOM SPAVANJA UKAZUJE NA OPAKU BOLEST: Ako ovo osjećate treba HITNO da odete kod doktora

Porodica i zdravlje
ZNOJENJE TOKOM SPAVANJA UKAZUJE NA OPAKU BOLEST: Ako ovo osjećate treba HITNO da odete kod doktora
.

Većina ljudi se budi usred noći, preznojeni i zbunjeni zašto je do preznojavanja došlo. U slučaju da se sjećate sna ili noćne more iz koje ste se probudili, vjerovatno znate što je uzrok preznojavanju, no ako se ne sjećate – skrivenih razloga može biti niz, a neki od njih su i zdravstvena stanja koja traže adekvatno liječenje.

Tokom noći se temperatura tijela i organizma mijenja, a regulira ga autonomni živčani sustav.  Smatra se da se oko četiri sata ujutro temperatura kod nekih osoba spušta i zatim naglo diže – što može biti uzrok i noćnog znojenja.

Znojenje može da bude bezazlen znak da vam je vrućina ili da patite od hormonskog disbalansa, ali često i pretjerano znojenje tokom spavanja može da ukazuje na opaku bolest.

Postoji preko 130 vrsta kancera krvi, pa simptomi variraju u zavisnosti od tipa bolesti ili od osobe. Grupa istraživača otkrila je kako je jedan od simptoma raka krvi pretjerano znojenje tokom spavanja.

Pored znojenja na ovu bolest ukazuje i naglo mršavljenje, stalni osjećaj umora, bol u kostima, infekcije, krvarenje i pojava modrica. Svi ovi simptomi mogu biti bezazleni, ali ako ih osjetite obavezno se obratite ljekaru. Stručnjaci ističu da način života ne igra veliku ulogu u dobijanju raka krvi, ali je važno strogo slušati smjernice ljekara ako je ova bolest otkrije.

 

Novo