Čivić: Molim ministra Maleševića da ne ignoriše probleme bošnjačke djece

Bosna i Hercegovina
Čivić: Molim ministra Maleševića da ne ignoriše probleme bošnjačke djece
.

Poslanik Koalicije „Domovina“ u Narodnoj skupštini RS Nedim Čivić pozvao je ministra prosvjete RS-a Danu Maleševića da se što hitnije uključe u rješavanje problema izučavanja bosanskoj jezika, zbog kojeg su roditelji i djeca iz zvorničkog naselja Liplje započeli danas štrajk glađu.

On za Fenu kaže da im nije omogućeno da uđu u prostorije u zgradi Općine Zvornik, već se nalaze u ulaznom hodniku.

Čivić, čija djeca pohađaju područnu školu u Snagovu kod Zvornika i koja također ne mogu da izučavaju bosanski jezik, ukazuje da će učiniti sve da se pokušava naći rješenje ovog dugogodišnjeg problema u entitetu RS.

-Naša djeca ispaštaju i diskiminisana su, a oni koji su napravili ovaj problem, neće da ga riješe – tvrdi on ističući da Malešević, iako je i nedavno upozoren da će doći do štrajka glađa, „uporno ignoriše ovo pitanje“.

Također će, kaže, razgovarati s nadležnim u lokalnoj vlasti kako djeca ne bi spavala u hodniku općinske zgrade, umjesto da imaju sretno djetinjstvo.

Podsjetio je da su Bošnjaci konstitutivan narod u bh.entitetu RS i da žele da budu ravnopravni s drugim narodima i po ovom pitanju.

-Molim Maleševića i sve one koji su odgovorni za ovo stanje i imaju ključ za rješavanje ovog problema da se što hitnije uključe i da dijalogom nađemo izlaz - dodao je Čivić.

Jedan broj roditelja i bošnjačke djece iz Zvonika stupio je danas u štrajk glađu, uz zahtjev da se učenicima omogući da uče bosanski jezik.

Predstavnik ovih roditelja Muharem Sinanović je ogorčen jer se njihovoj djeci krši pravo na izučavanje maternjeg jezika.

Novo