INTERVJU/ ALMA REKIĆ, NAJBOLJA SLASTIČARKA U EVROPI: Izrada slastica za mene je umjetnost

Aktuelno
INTERVJU/ ALMA REKIĆ, NAJBOLJA SLASTIČARKA U EVROPI: Izrada slastica za mene je umjetnost
.

Alma Rekić jedan je najboljih slastičara Evrope, a još kao djevojčica znala je da će kuhinja biti njeno radno mjesto. 

Primarno zanimanje ove mlade i uspješne žene je organizacija ugostiteljstva i turizma, ali osim toga je i certificirani sudija, radi na edukaciji drugih, član je žirija u showu „MasterChef” Slovenija, a najviše je prepoznatljiva po slasticama, koje su nerijetko prava mala remek - djela.

U razgovoru za Novi.ba Alma je otkrila slatke savjete za uspješnu izradu kolača, šta je sve naučila na putu do uspjeha, a pojasnila nam je koje kvalitete treba imati dobar kuhar. 

Cijeli intervju pročitajte u nastavku. 

Novi.ba: Na samom početku možete li se prisjetiti kako je krenula Vaša karijera,te ko je najviše imao utjecaja da se počnete baviti slastičarstvom?

ALMA REKIĆ: Po struci nisam slastičar. Bila sam u situaciji kad nismo imali slastičara, samo su me stavili iz kuhinje u slastičarnu, a nisam imala pojma o toj vrst posla. Svi su jedva čekali da mi ne uspije.

Puno sam stvari pogriješila,  ali na kraju sam im pokazala da i to mogu. Morate znati da mi je jedina pomoć bila sama mala plava karirana sveska iz koje su  listovi ispadali i u njoj ispisani recepti.

Prvi put sam čula za creme caramel, creme brulee. Zamislite ja u hotelu sa 5  zvjezdica Grand hotel Tolice Bled, u slastičarnoj,  a pojma nisam imala kako ispeći obični biskvit. Jedne prilike mi dođe pokojni dr. Drnovšek i nikada neću zaboraviti da sam mu dala creme caramel koji je čak zagorio, a on mi  je pohvalio moj ružni desert. 

Novi.ba: Budući da ste certificirani sudija, kao i članica žirija  u showu „MasterChef” Slovenija, možete li nam pojasniti kakve kvalitete treba imati dobar kuhar?

ALMA REKIĆ: Sasvim jednostavno, puno upornosti, entuzijazma, želja za znanjem, a u prvom redu znati šta želiš i to radi sa srcem. 

Novi.ba: Šta je vaš tajni sastojak, bilo a je riječ o pripremanju slastica ili općenito? 

ALMA REKIĆ: Nemam tajnog sastojka,  sve je to strast. 

Novi.ba: Koje slastice rado pripremate, gdje pronalazite inspiraciju za njih, te koji su vam izazovi kada je kuhinja u pitanju? 

ALMA REKIĆ: Rado pripremam sve što je interesantno, moderno i zanimljivo. Puno radim sa čokoladom i šećerom. Inspiracija više puta dođe sama od sebe. Najveći izazovi su mi raditi kad nema dobrih uslova, kad se moraš jednostavno snaći, kad se takmičiš sam sa sobom...

Novi.ba: Možete li našim čitateljima opisati slovensku kuhinju, te šta obavezno moraju probati ukoliko posjete ovu zemlju?  

ALMA REKIĆ: Slovenska kuhinja je raznolika. Puno interesantnih jela  izvire iz različitih regija Slovenije. Svaka regija ima bar jednu  poznatu hranu (jelo). Mislim da je u svakoj zemlji cilj da se probaju njihova tradicionalna jela pa tako i u Sloveniji. Mislim da ne biste smjeli da propustite: idrijski žlinkrofi,čuvena kranjska klobasa, ajdovi krapi,žganci, potica, kremna rezina i još puno toga. 

Slovenska hrana se sastoji iz heljdinog brašna,krompira,mladog sira, čvaraka, slanine...

Novi.ba: Nerijetko vaše slastice imaju izgled pravih umjetničkih djela. Koliko je zapravo važan spoj mašte i kreativnosti u slastičarstvu? 

ALMA REKIĆ: Pa svakako kad pravim slastice  to za mene i jeste umjetnost.  Kao neko ko se bavi tim poslom treba imati puno mašte, ali šta je još bitnije je  da se treba znati prepustiti toj mašti.

Naravno kreativa je itekako potrebna. Interesantno je da svi misle da sam slastičar, ali nisam. Sad u novembru sam tek polagala ispite da bih imala i  diplomu iz slastičarstva.  To je samo moja strast, a ona mnogo vrijedi i zato su moji radovi takvi da su i sami kreativni, interesantni, a i puni same strasti i ljubavi.

Novi.ba: Koje biste trikove i  savjete voljeli podijeliti sa nama kada je u pitanju priprema torti i kolača? 

ALMA REKIĆ: Trikova ima puno, ali ako moram izdvojiti, onda  miješanje kiselog malinovog pireja u vrhnje da se ne usiri. Znači, uvijek se maline dobro kuhaju sa šećerom i doda se jim glukoza, onda dodate vrhnje i ponovo kuhate,  ono se ne smi je usiriti. Dodate koji list želatine i prelijete preko mlječne čokolade, dodate još malo šlaga i dobijete interesantan ukus mlječnog musa sa malinama. 

Novi.ba: Koji su Vaši planovi za budućnost, šta želite još ostvariti, doživjeti?

ALMA REKIĆ: Ja sam žena sa  puno planova. Nikad mi nije dosta doživljanja sve što je novo, ali ipak imam još želju napisati još dvije knjige, početi sa svojom kulinarskom akademijom i još i još puno toga. 

 

 

 

Novo