Mini pizze
Spoj sastojaka kojima ne možete odoliti!
Sastojci:
Za tijesto:
· 500 gr brašna
· 125 ml vode
· 125 ml mlijeka
· 120 ml ulja
· 1 kašika šećera
· 1 kašika soli
· 1 kašika sirćeta
· 1/2 kocke kvasca
· 1 žumance
· margarin
Za fil:
· 100 gr suhog mesa
· 100 gr sudžuke
· 250 gr sira trapista
· 4 jaja
· kečap
· origano
Priprema:
1. Mlijeko nasuti u odgovarajuću šerpicu i staviti na vatru da se malo zagrije. Kada postane mlako dodati kvasac i šećer i ostaviti da stoji kako bi kvasac nadošao.
2. U odgovarajućoj većoj plastičnoj zdjeli dobro izmiješati nadošli kvasac, so, ulje, sirće, margarin, jaje i mlaku vodu. Miješati kašikom sve dok se sastojci potpuno ne sjedine.
3. Postepeno dodavati brašno uz stalno miješanje. Zamijesiti glatko tijesto i ostaviti da stoji na toplom mjestu najmanje dva sata kako bi lijepo naraslo.
4. Naraslo tijesto premijesiti, odvajati komade veličine teniske loptice, svaki komad lijepo izraditi na pobrašnjenoj radnoj površini i pomoću oklagije razviti u krug debljine 0,5 cm.
5. Zatim svaki krug malo udubiti, kako bi se mogli puniti.
6. Suho meso i sudžuku isjeći na tanke listiće, a trapist nakrupno narendati. Jaja tvrdo skuhati i oguliti ih, pa ih isjeći na tanke kriške.
7. Svaki krug od tijesta obilno premazati kečapom, zatim poredati jaja, suho meso i sudžuku.
8. Na kraju po mesu posuti rendani trapist.
9. Poredati pizze u pleh koji je obložen aluminijskom folijom i ostaviti još malo da stoje na toplom mjestu da narastu.
10. Peći 15 minuta u rerni prethodno zagrijanoj na 200°C.