Nešto novo i drugačije: Zapečeni krompir s jajima
Ako nemate ideju što danas napraviti za ručak, pročitajte ovaj recept.
Sastojci
1 kg krompira
300-400 gr kobasice po izboru
5 kom kuvanih jaja
100 gr edamera, trapista ili nekog drugog sira koji se lijepo topi
180 gr kisele pavlake
2 dcl mlijeka
so i biber po ukusu
100 gr maslaca
1-2 jajeta
Priprema
1. Krompir i tvrdo kuhana jaja isjecite na tanke šnite. Krompir posoliti i pobiberiti po ukusu. Kobasice isjeckati na komade.
2. Dno posude podmazati maslacem. Polovinu krompira poredati po dnu. Preko krompira stavite kobasice i kuhana jaja.
Sve posuti rendanim edamerom. Prekriti ostatkom krompira. Ne pritiskati već ostaviti sve "našušureno".
3. Umutiti 180 gr kisele pavlake i 2 dcl mlijeka, dodati so i biber po ukusu. Preliti preko krompira.
Ukoliko volite u mlijeko mozete dodati 1-2 jajeta, umutiti i time preliti krompir. Odozgo posuti komadićima maslaca. Peći na 180C oko 1 sat, odnosno dok se krompir skroz ne skuha i ne dobije lijepu rumenu boju.