Morate ih probati: Tikvice recepti i kalorije za zdravlje

Kuharica
Morate ih probati: Tikvice recepti i kalorije za zdravlje
.

Poznato je da su se današnje sorte tikvica razvile u Italiji tokom duzeg vremena. Za uzgoj tikvica potrebna je vlaga ali nikako previsoka, isto važi i za temperaturu. Danas su tikvice veoma rasprostranjene i ima ih prilično velik broj vrsta, oblika i boja. Nalaze se na jelovnicima svih svjetskih kuhinja i veoma su zdrave.

U našim krajevima se najčešće koriste male, svjetlo-zelene i tamno- zelene tikve. One veoma sliče velikim krastavcima.

Zajedno s pomenutim krastavcima kao i dinjama, tikvice čine porodicu Cucurbitacea. Mnogo ljudi ih naziva povrćem iako se zapravo radi o voću .

Šta nam je potrebno za uzgoj tikvica
Sve tikve dolaze nam sa područja Amerike i smatra se da ih ljudi konzumiraju više od 10000 godina. Poznato je da su se današnje sorte tikvica razvile u Italiji tokom dužeg vremena. Za uzgoj tikvica potrebna je vlaga ali nikako previsoka, isto važi i za temperaturu.

Najbolje uspjevaju na plodnom humusnom zemljištu sa dosta sunca, nisu problematične za gajenje.
Mogu se posaditi čak i u tegli ako nemate svoj vrt. Čim prođu opasnosti od mrazeva, možete započeti njihov uzgoj. Sezona tikvica je od maja pa do kraja ljetnjeg perioda.

Prinos se povećava redovnim branjem jer tako podstičete biljke da formiraju nove cvjetove a samim tim i njihovu oplodnju. Berite ih svaki dan, smatra se da plodovi koji previše narastu izgube dio kulinarskih kvaliteta.

Kalorijska vrijednost tikvica

Pošto su tikve veoma bogate sa nutrijentima a pri tom imaju malo kalorija, odlične su kod mnogih dijeta za mršavljenje.

Daju našem organizmu potreban ojsećaj sitosti i ispunjavaju želudac. Njihova svakodnevna konzumacija poboljsava probavu,spriječava zatvor stolice,

Uz to čiste naš organizam od toksina  – naročito crijeva čime smanjuju rizike za maligni tumor. Odlična su prevencija za rak debelog crijeva, kontrolišu šećer u krvi i smanjuju apetit.

Zelene tikvice i zdravlje
Izuzetne su za kardiovaskularni sistem i bolesti srca jer čuvaju srčani mišič i eliminišu loš holesterol. Samim tim smanjuju rizike od srčanog i moždanog udara i ateroskleroze.

Najnovija istraživanja potvrđuju da tikve pomažu kod uvećane prostate Ova bolest narušava sek*ualne odnose i znatno otežava mokrenje.

Tikvica je bogata sa manganom, stoga ako je jedete djelovaćete preventivno na cjelokupno zdravlje.

Mangan podstiče metabolizam ugljenih hidrata i proteina, ubrzava sintezu masnih kiselina i holesterola. Uz to podstiče libido i nudi nam brojne prednosti i benefite po zdravlje.

Uz sve navedeno Mn je ključan za proizodnju aminokiseline prolin. Ona omogućuje formiranje kolagena, koji ubrzava zacjeljivanje rana  i čini kožu zdravijom.

Obiluju dragocjeniom vitaminima

Ove zdrave namirnice pored toga što hrane naš organizam dijetalnim vlaknima, odličan su izvor vitamina C i B.

Pored mangana, u tikivcama se sadrži i kalijum, a obiluju i beta karotenom. Važno je znati da se ove vrijedne materije u najvećem broju nalaze u kori voća. Stoga ne gulite mlade plodove…

Recept od tikvica za suhu kožu

Da su tikvice za lice izuzetno efikasne, potvrdiće vam sljedeći recept:

Natežite ih na tanke kriške i prislonite na lice. Držite ih tako dvadesetak minuta, skinite i dobro isperite kožu. Nakon ovog jednostavnog tretmana ona će vam postati svježa, baršunasta i meka na dodir.

Napravite najbolja jela od tikvica
Tikvice su popularne na svakom kontinentu, rado se pripremaju raznovrsna jela sa njima. U Francuskoj je popularan ratatuj,u Turskoj palačinke od tikvica, u Meksiku se prave kvesadilije.

U Bugarskoj se one prže i poslužuju se uz jogurt,u Italiji se priprema hljeb od tikvica…lista je poduža i nemoguće je sve nabrojati…

U našem ex yu regionu najviše se pohuju, mješaju sa drugim povrćem, služe uz sir, dodaju slanim kolačima i sl. Ipak i kod nas je popularna supa od tikvica, pita i dr.

Salata od tikvica pomješana sa krastavcima je izuzetnog ukusa kao i špagete. Njih je potrebno sitno izrezati, posoliti i prepržiti i dodati uz umak za tjesteninu.

Važno je napomenuti da se osim ploda mogu jesti i cvjetovi od tikvica.

Tikvice sa sirom – recept
Potrebno:

tikvica srednje veličine,

pola šolje krem sira,

jedna šoljica feta sira,

2 kašike sitno iseckanog luka,

2 male kašičice sitno iseckanog lekovitog bilja (bosiljak, estragon, timjan),

suncokretovo ulje (1 kašika),

biber,

so,

mljevena paprika,

i jedna šolja hljebnih mrvica.

Kako se priprema ovo jelo:

Izdubite tikvicu, prepolovite je i vrlo kratko zapecite na roštilju. Napravite smjesu od gore navedenih sastojaka, napunite tikvicu i sve zajedno uvaljate u hlebne mrvice. Narednih 15 minuta pecite na roštilju dok tikvice sa sirom ne porumene.

Ukusna salata od tikvica

Sastojci:

Paradajz isjeckan,

10 listova od bosiljka (sitno isjeckanih),

vinsko sirće (2 kašike),

maslinovo ulje (2 kašike),

3 češnja bijelog luka(sitno isjeckanog) i 400 grama tikvica izrezane na rezance.

Poslužite i jedite svježe…

Jeste li već probali grčki umak od tikvica
Potrebno za recept:

grčki jogurt 4 dl,

bijeli luk 3 čena sitno isjeckana,

izrendana tikvica 200 grama,

usitnjen kopar (2kašike), usitnjena menta (2 kašike),

so i biber

Kako se pravi grčki umak:

Dobro pomešajte  sastojke i nakon toga obijeni umak stavite u frižider. Najbolje ga je poslužiti uz pirinač ili omiljenu testeninu…

Dopuna teksta jun 2017 god.

Probajte fenomenalni „tikvenik“

Potrebno Vam je:

1 kg mladih tikvica,

3 jajeta,

1 glavica crnog luka,

3 kašike griza,

1 šolja ulja,

300 g mladog sira,

1 prašak za pecivo,

1 kesica origana,

so i  biber.

Priprema recepta:

Narendajte neoljuštene tikvice i glavicu crnog luka. Jaja umutite i dobro pomješajte sa sirom. Dodajte sve začine, prašak za pecivo, griz, ulje i dobro izmješajte još jednom. Ulijte dobijenu masu u pleh. Pecite laganou rerni zagrijanoj na čitavih 200°C dok jelo fino ne porumeni.

Punjene tikvice za zdravu jetru
Sastojci (za 4 osobe):

2 zelene i 2 žute tikve,

1 veća paprika babura,

poveća glavica crnog luka,

100 g rikota sira,

2 čena bijelog luka,

dvije kašike paradajz-pirea,

2 kašike origana,

velika kašika mlijeka,

kašika ajvara,

dvije kašike maslinovog ulja,

so i biber po ukusu.

Priprema recepta:

Operite tikve, presjecite ih napola i kašikom izdubite sredinu. Premažite ih maslinovim uljem, dobro posolite i pobiberite.
Redajte ih u tepsiju i pecite u rerni koju te prethodno uključili i zagrijali na 200°C sve dok ne omekšaju.
U međuvremenu, operote papriku nad mlazom vode, uklonite sjemenke i isecite je na kockice. Sipajte papriku u činiju i dodajte ispasiran bijeli luk.
Priključite im i  sitno isjeckan crni luk i origano (ostavite nekoliko listića za dekoraciju).
Dodajte paradajz, ajvar i mleko. Posolite, malo pobiberite i mješajte dok se svi sastojci ne sjedine.
Sada filujte vaše punjene tikvice i pospite ih origanom i sirom. Služite toplo.

Kako se pravi lagana supa od tikvica
Sastojci:

pola kilograma tikvica,

250 grama krompira,

crveni luk,

maslinovo ulje,

malo maslaca,

malo peršuna,

češanj bijelog luka,

litar vode.

Priprema supe:

Na malo maslinovog ulja i maslaca prodinstajte crveni luk na laganoj vatri. Kad luk malo splasne dodajte naribane tikvice i krompir, te još malo dinstajte. Zatim dodajte sitno isjeckan češnjak sa malo peršuna.

Nakon par minuta kad začini puste svoj miris, dodajte kašiku brašna. Promješajte i zalijte sa vodom (ili temeljcem od povrća)

Kuhajte sve zajedno 30 minuta i na kraju izmiksajte sa mikserom.

Po želji dodajte im malo pavlake, mljeveni bijeli biber i poslužite toplo.

Jela od tikvica su izuzetno zahvalna za pripremu jer se mogu praviti tokom cijele godine, a ne samo u ljetnjim mjesecima. Dostupne su u svakom trenutku.

Da rezimiramo – zašto trebamo jesti tikvice?

Daju nam više energije.
Poboljšavaju probavu i pomažu bolje varenje hrane.
Izuzetne za mršavljenje i ulaze u jelovnike kod mnogih popularnih dijeta – npr Dukan dijeta.
Snižavaju loš holesterol u krvi.
Podstiču libido.
Čiste organizam od toksina.
Djeluju preventivno kod uvećane prostate.
Osnažuju i jačaju kožu.
Imaju protivupalno djelovanje.
Čuvaju zdravlje fetusa.
 


 

Novo