Istina ili laž: Da li je smeđi šećer zaista zdraviji?
Šećer je svakodnevnica u prehrani čovjeka, koristimo ga kao dodatak za svu hranu što jedemo jer slatka hrana je hrana za kojom žudimo. To je jednostavno urođeno u nama.
Šećer nam služi za utjehu jer utiče na hormon sreće. Ako smo tužni ili potišteni posegnut ćemo za nečim slatkim.
Ipak, šećer je korijen svih današnjih zdravstvenih problema poput gojaznosti i pretilosti. Unatrag nekoliko godina na scenu je nastupio smeđi šećer kao zdravija alternativa bijelom rafiniranom šećeru.
Toliko je medijski popraćen, da ga je bilo nemoguće ne primjetiti i zaobići. Uskoro su sve trgovine na policama imale u ponudi smeđi šećer, baš kao i svi kafići u gradu, čiji nas paketići čekaju na svakom stolu slikovito pakiranu u smeđu vrećicu. Što mislite je li smeđi šećer uistinu zdraviji od bijelog?
Naravno da nije, to je samo još jedan marketinški trik i dobra zarada. Šećer dobivamo ekstrakcijom iz šećerne repe i trske.
Potpunom obradom dobivamo bijeli rafinirani šećer, dok nepotpunom dobivamo nerafinirani smeđi šećer.
Smeđe je boje zbog toga što u njemu zaostaju razni biljni pigmenti, neki minerali te drugi biljni ostaci.
Na tržištu se također nudi običan bijeli šećer obojen melasom za boju i prodaje se kao smeđi šećer, a to je ništa drugo nego obična prijevara.
Međutim, za zdravlje ni pravi nerafinirani smeđi šećer nije nimalo bolji. Istina je da nerafinirani smeđi šećer uz saharozu sadrži male količine vitamina i minerala, no one nisu uopće značajne.
Bijeli i smeđi šećer imaju nešto zajedničko, a to je energetska vrijednost. Bbje vrste prepune su kalorija. U samo jednoj žličici šećera, otprilike 5 g, nalazi se 20 kalorija. Nemojte mislite da ćete konzumacijom smeđeg šećera izgubiti suvišne kilograme.
Idući put kada se odlučite peći kolače šećer biste trebali zamijeniti medom. Iako je i med jako kaloričan, on jee prirodni zaslađivač te je bogat vitaminima i mineralima.
I bijeli i smeđi šećer imaju visok glikemijski indeks, što znači da nakon što ga konzumirate brzo vam se podiže razina šećera u krvi i osjećate se sretno. Međutim, nedugo nakon toga slijedi faza brzog opadanja šećera u krvi i opet postajete umorni i bezvoljni.
Pri konzumaciji šećera moramo biti oprezni. Na kraju dana naš organizam sav energetsk višak pretvara u masne zalihe i tako se sve više debljamo
U redu je ponekad uživati u slatkom zalogaju, ali svakako u razumnim i malim količinama, jer takav način življenja i prehrane vašem zdravlju i izgledu donosi dugoročni boljitak.