NISTE NI SVJESNI KAKVU GREŠKU PRAVITE: Ove stvari odmah izbacite iz frižidera!
Da li vam se nekada čini da je vaš frižider sve manji i manji? Razlog je vjerovatno u tome što u frižider stavljate stvari koje se tu i ne bi trebale nalaziti.
Mnogi prave grešku tako što sve što kupe u prodavnici stavljaju u frižider, ne znaju da će to ubiti okus mnogim namirnicama.
Ukoliko uklonite ove stvari iz frižidera, ne samo da ćete osloboditi prostor, već ćete poboljšati okus i kvalitet stvari koje treba čuvati na sobnoj temperaturi.
Evo spiska stvari koje ne trebate držati u frižideru.
1. Pečene stvari
Već pečene stvari, poput hljeba i kolačića, treba držati napolju kako bi održale svoju svježinu.
2. Krompir
Krompir ne voli hladnoću, budući da tada pretvara skrob u šećer, što će upropastiti njegov okus.
3. Paradajz
Stavljanje paradajza u frižider će unuštiti njihov prirodni okus.
4. Luk
Luk će izgubiti svoj okus kada se ohladi, bolje je držati ga van frižidera-
5. Voće sa tvrdim košpicama (breskve, šljive...)
Plodovima je potreban zrak, baš kao što biljkama treba sunce. Dajte im prirodno svjetlo kako bi bile što slađe i sočnije.
6. Jabuke
Držite jabuke van frižidera kako bi sačuvale sočnost.
7. Bijeli luk
Frižider će ubiti okus bijelog luka, a osim toga ukoliko bijeli luk držite u frižideru, postoji opasnost da će sve namirnice mirisati po njemu.
8. Med
Ukoliko ostavljate med u frižideru doći će do njegove kristalizacije i biće teži za konzumiranje.
9. Začini
Čuvanje začina u frižideru će "ubiti" njihov okus.
10. Hljeb
Hljeb se najbolje čuva na sobnoj temperaturi i zatvoren u plastičnoj vrećici.
11. Riža
Rižu držite u frižideru samo ako je kuhana. Sirova riža u plastičnim kesicama može trajati godinama.