Ovu "superhranu" jednostavno morate uključiti u svoju ishranu
Konstantno slušamo o najnovijoj „superhrani“, te o njenom snažnom uticaju na naše zdravlje i dobrobit.
Iako se pojam „superhrane“ često ne uzima za ozbiljno, neke vrste voća i sjemenki su zaista bogat izvor nutritivnih vrijednosti. Sljedeće "supernamirnice", prema riječima stručnjaka za mršavljenje dr. Sallyja Nortona, zaslužuju mjesto u vašoj košarici za kupovinu:
VIŠNJE
Višnje ili kisele višnje sadrže visok nivo antioksidansa, što rezultira dobrobitima u vidu protivupalnog djelovanja, poboljšanja sna, te ubrzanog oporavka od sportskih povreda.
Istraživanja pokazuju da povećanje unosa višanja može pomoći u smanjenju određenih nuspojava nakon tjelesne aktivnosti, poput bolova u mišićima, upala i slabosti.
AVOKADO
Osim što je poznat kao glavni sastojak guacamole umaka, nije iznenađujuće što se avokadu pridaje velika pažnja.
Avokado je sjajan izvor zdravih, nezasićenih masnih kiselina koje dokazano pomažu u snižavanju lošeg holesterola, što rezultira smanjenim rizikom od nastanka srčanog i moždanog udara. Nedavno provedena studija pokazuje da kombiniranjem jednog avokada dnevno sa prehranom sa umjerenim unosom masti možete sniziti nivo lošeg holesterola više nego sa prehranom bez masti ili sa umjerenim unosom masti, ali bez avokada.
BRUSNICA
Opće poznato je da se brusnica već dugo koristi kao lijek za infekcije urinarnog trakta.
Istraživanja pokazuju da konzumiranje brusnica ima i mnoge druge koristi, kao što su poboljšanje zdravlja srca, prevencija raka, te poboljšanje oralnog zdravlja i sprječavanje infekcija. Ono zbog brusnice čini tako korisnim za naše zdravlje jesu polifenoli koji se nalaze u tim sićušnim crvenim bobicama. Dokazano je da polifenoli, između ostalih, sadrže antioksidantska, protivupalna te protivbakterijska svojstva.
Budite pažljivi s načinom na koji unosite brusnice u organizam, budući da su sok od brusnice i drugi napici od brusnice često puni šećera.
BOROVNICE
Borovnice su povezane sa mnogim dobrobitima za zdravlje, uključujući zdravlje srca, prevenciju raka, poboljšanje moždane funkcije te poboljšanje vida, zahvaljujući visokom nivou antioksidansa, vitamina te minerala. Štaviše, istraživanja pokazuju da antioksidansi prisutni u borovnicama mogu usporiti proces starenja- što čini brusnice mnogo jeftinijom varijantom od raznih krema za istu namjenu.
SJEMENKE BUNDEVE
Poznato je da su bundeve izuzetno hranjive, ali sjemenke su čak i bolje.
Sjemenke bundeve su bogat izvor proteina, vlakana, mangana, magnezijuma i fosfora, te cinka-minerala veoma značajnog za imunitet, stvaranje i diobu ćelija, kao i za san, raspoloženje, te zdravlje očiju i kože.
Sjemenke bundeve su bez sumnje zaslužile naziv „supersjemenke“. Šačica ovih sjemenki može biti izvrsna, hranjiva užina, a možete ih dodati i raznim kašama i time poboljšati njihov ukus i nutritivnu vrijednost.
CHIA SJEMENKE
Chia sjemenke su doživjele veliki porast popularnosti u zadnjih nekoliko godina-nimalo iznenađujuće, kad se uzme u obzir njihova visoka hranjiva vrijednost te niskokaloričnost.
Osim što su pune antioksidansa, topljivih vlakana i minerala, chia sjemenke su također i bogat izvor omega-3 masnih kiselina-mada ih naše tijelo ne prima onoliko dobro kao one ribljeg porijekla te sadrže više kalcijuma po kilogramu nego jednaka količina mlijeka. Ukoliko ste u potrazi za jednostavnim načinom uvođenja chia sjemenki u vašu ishranu, isprobajte naš recept za jednostavnu, kremastu kašu od chia sjemenki.
Pospite sjemenke preko ovsene kaše prethodno pomiješane sa niskokaloričnim rižinim mlijekom bogatim vitaminima, i dobit ćete zdrav, kremast, i izrazito hranjiv doručak. Ukoliko niste ljubitelj rižinog mlijeka, možete koristiti bademovo ili sojino mlijeko.