Stop gladovanju! 9 namirnica uz koje mršate brže i lakše
Hrana je prijatelj vašeg tijela i zato gladovanje nikada nije preporučljivo kada želite izgubiti nakupljene kilograme. Donosimo listu namirnica uz koje možete smršavjeti brzo i lako.
Mršanje može biti lako uz pravu prehranu
1. Jaja
Jaja su bogati izvor proteina te sadrže 9 od 10 amino kiselina koje su potrebne organizmu za normalan rad, ali i za sagorijevanje masnoća.
Dokazano je kako osobe koje jaja jedu za doručak duže osjećaju sitost te tijekom dana u organizam unose puno manje kalorija. Jaja su savršena kombinacija uz laganu fizičku aktivnost poput hodanja, trčanja ili plesanja.
2. Cimet
Ovaj začin veoma brzo topi masnoće. Isto tako, cimet pomaže tijelu da blokira upijanje glukoze te time čisti krv od šećera. Djeluje protuupalno i ubrzava probavu.
Žlica cimeta dobro je došla uz šalicu čaja, kavu, jogurt ili neki drugi napitak. Može se kombinirati i uz čašu mlake vode s limunom, ujutro, na tašte.
3. Bobičasto voće
Voće poput malina, kupina, borovnica i ribiza prepuno je polifenola - spojeva koji imaju snažna kardio-vaskularna zaštitna svojstva.
Dokazano je kako ovo voće sprečava nakupljanje masnoća u tijelu, djeluju protuupalno, regulira šećer u krvi i izbacuju toksine iz tijela. Voće možete jesti između obroka ili napravite ukusan smoothie i obogatite ga s čime god poželite.
4. Đumbir
Ovaj korijen snažnog okusa univerzalni je lijek za organizam koji djelje protuupalno, regulira krvni tlak kao i probavu. Đumbir smanjuje osjećaj gladi, ubrzava sagorijevanje masnoća te pomaže kod svih probavnih tegoba.
Komadić đumbira prelijte vrućom vodom, dodajte malo limuna i meda i uživajte u čaju između obroka.
5. Kvinoja
Kvinoja ne sadrži gluten, bogata je magnezijem koji je ključni regulator energije kao i šećera u krvi. Dokazano je kako ova čarobna žitarica daje najsnažniji osjećaj sitosti, ne sadržu puno kalorija i ubrzava i regulira probavu.
Kvinoja se priprema kao i druge žitarice. Potrebno ju je namočiti i oprati prije kuhanja kako bi izgubila gorčinu. Može se pripremiti u varivu, u salati uz povrće pO želji ali i kao kašu s voćem za doručak.