BRZO KISELJENJE KUPUSA: Ovaj recept je čudo, ovo sigurno niste probali!

Sve za dom
BRZO KISELJENJE KUPUSA: Ovaj recept je čudo, ovo sigurno niste probali!
.

Kiseli kupus je tradicionalna zimska salata.

Pogledajte u nastavku recept za brzo kiseljenje kupusa. 

Sastojci

-5-6kg (3-4 glavice) kupusa
-šaka žutog fino mljevenog kukuruznog brašna
-1 kriška hljeba
-so (objašnjeno u receptu)

Ostalo
-1 malo bure/kanta
-plastični pritiskač
-manja plastična posuda/kutija od litar/dva
 
Priprema

1. Za brzo kiseljenje kupusa je važno da se kupus drži u kuhinji ili trpezariji (na toplom) i zbog toga je bitno da imate nekakvu kantu/malo bure koje ima dobar poklopac. Na ovakav način, kupus se kiseli brzo, ali samim tim, poslije svega par dana počinje da se osjeća, i zato je bitno da kanta/bure imaju poklopac koji nece dozvoljavati da puno ovih mirisa izlazi.

2. Očistite kupus od spoljnih listova, odstranite dijelove koji imaju neke flekice, malo izdubite korijen.

3. Nagurajte u kantu koliko može da stane cijelih glavica, a ostalo isecite na polutke ili četvrtine i ugurajte između glavica (ovo ce biti za salatu ili podvarak).

4. Posuti sa 1 sakom žutog, fino mlevenog kukuruznog brašna i dodati 1 krišku hljeba.

5. So nikad ne merim prema količini kupusa već prema slanoći rasola. Kupus mora biti slan, jer ga to održava da se ne pokvari.

6. Na litar vode stavljam između 25 i 30 g morske sitne soli (zamocite prst i probajte slanocu). Ne treba da bude blago, ali ne ni slano kao otrov. To ce otprilike biti i slanoća vašeg kupusa, pa sami ocijenite kako volite. 

7. U bokalu odmjerim oko 27g soli, sipam 1 litar vode, dobro promešam i time prelivam kupus. Tako sve do vrha kante.

8. Povremeno pustim malo topliju (česmensku vodu) ali nikako ne vruću.

9. Kada je burence/kanta napunjena, stavljam plasticni pritiskač, a preko njega plasticnu kutiju, time sve zajedno pritisnem da bi se i kutija napunila vodom i svojom težinom pritiskala kupus koji treba da bude sav potopljen, a ne da isplivava. Poklopcem jos dodatno pritisnem.

10. Sutradan, izvadim ono parče hljeba i dodam jos slane vode po potrebi (da kupus bude prekriven).

11. Ne otvaram ga bas svaki dan, ali vrlo često. Posto nije hladan, sa svake strane gdje može ruka da mi prodje, gurnem i malo promesam (uzvrtim rasol).

12. Na ovakav način, kupus pocinje da kisi već poslije nekoliko dana. Za 10 dana je spreman za salatu, a posto volimo sarmu od baš kiselog kupusa, za to sačekamo 2 sedmice. 

13. Parče hljeba koje smo stavili nije pozeljno ubacivati u veliko bure sa puno kupusa, jer posle mjesec dva, rasol počinje da tamni i da dobija malo neobičan miris. Ali za ovako malu količinu, koja će se potrošiti u roku od 3 sedmice je sasvim u redu.

14. Oko sorte kupusa ne mogu puno da vam pomognem, morate koristiti sortu koja može da se kiseli (ne može svaka).

15. Ako je sorta dobra, nikada mi se kupus ne kvari (čak ni na sobnoj temperaturi u kuhinji), a ako nije dobra, pokvario mi se čak i u sred zime na terasi. Koliko sam do sada shvatila, drugih trikova nema. Za kupus nije potrebno da sve bude sterilno, sipa se obićna česmenska voda, tako da vjerujem da nigde ne možemo da pogriješimo osim u biranju sorte kupusa.

 

ZDRAVSTVENE PREDNOSTI KISELOG KUPUSA 

Kiseli kupus je odličan izvor vitamina B12, zbog toga se posebno preporučuje vegetarijancima i veganima.

Liječi probavni trakt

Ono po čemu se kiseli kupus razlikuje od sirovog su probiotičke bakterije. Kiseli kupus je izvorna fermentisana hrana prirodno bogata probiotičkim kulturama. Zbog toga je kiseli kupus jako bitan u liječenju bolesti prouzrokovanih disbalansom crevne flore, posebno nakon terapije antibioticima ili hemoterapije. Blagotvorno djeluje na želudac i crijeva, na njihovu mikrofloru i na peristaltiku, čime pomaže probavi.

Pomaže i u probavljanju masnih obroka te ubrzava metabolizam što pospešuje izlučivanje štetnih materija iz organizma te čisti i regeneriše jetru. Tako čisti krv, usporava starenje i jača otpornost organizma.

Zacjeljuje rane i opekotine

Kiseli kupus pospješuje zarastanje rana, a djeluje i kod reume i upale vena. Lokalno ga možete koristiti za ublažavanje svraba na koži uslijed različitih alergijskih upala, manjih opekotina i uboda insekata, posebno pčele ili ose. Na zahvaćeno mesto stavite oblog od lista kiselog kupusa i omotajte ga zavojem ili gazom.

Za podizanje raspoloženja te opšte dobro zdravlje, svaki dan pojedite dvije do tri kašike rendanog kiselog kupusa. Ljudi koji konzumiraju puno kiselog kupusa jači su i otporniji na bolesti.

Ljekovitost rasola 

Rasol – sok kiselog kupusa – ima mnogo povoljnih učinaka po zdravlje. Bogat je vitaminima C, E, K i B, kao i vitaminom U, jednim od najrjeđih vitamina, važnim za liječenje čira na želudcu i dvanaestopalačnom. Rasol djeluje protiv gljivica i bakterija, štiti od upala, pomaže kod čira i liječi mamurluk.

 

Novo