IZVORI ZARAZA: Ova mjesta su najprljavija u kuhinji i zahtijevaju stalno čišćenje
Svakodnevno čišćenje malo ko doživljava kao zanimljiv posao, ali mnoga su istraživanja do sada potvrdila da moramo biti disciplinovani ako želimo da izbjegnemo pojavu jako opasnih bakterija.
Ovo su kritična mjesta kojima bi trebalo posvetiti više pažnje i češće čistiti.
Daske za sječenje
Istraživanje je takođe pokazalo da čak 18 posto daski za sječenje ima koliformne bakterije zbog lošijeg pranja. Bitno je da ih operete svaki put nakon korišćenja i to u toploj vodi sa sredstvom za čišćenje. Također je dobro da imate odvojene daske za povrće, hljeb ili meso, kako biste izbjegli kontaminaciju.
Radne površine
Na njima se često može naći bakterija Ešerihija koli, posebno ako radne površine čistite neopranim krpama i sunđerima. Pametniji izbor je koristiti dezinfekcijska sredstva i zatim radne površine prebrisati papirnim ubrusima.
Kutije s poklopcima
Ne operete li ih detaljno, u poklopcima kutija mogu se nakupiti sitni ostaci hrane i na kraju uzrokovati salmonelu, plijesan i gljivice. Takođe će se svaka nova hrana koju ostavite kasnije u kutiju prije pokvariti. Rješenje se, kao i s ostalim priborom, krije u detaljnom pranju i sušenju prije korištenja.
Krpe i sunđeri za pranje
Prema nekim istraživanjima, čak 75 posto krpa i sunđera za čišćenje ima opasne bakterije poput salmonele i Ešerihije. Osim što ih redovno treba zamjeniti novim, možete ih očistiti u mikrotalasnoj. Stavite na najjaču temperaturu i pustite da se kuhaju oko pola minuta.
Sudopera
Iako biste pomislili da je to najčistije mjesto u kuhinji budući da se u sudoperi stalno nešto pere, istraživanja pokazuju da je gotovo pola njih imalo neke od koliformnih bakterija. Zbog toga morate sudoperu čistiti posebno, nakon što ste gotovi s kuhanjem i pranjem.