Volite kupus? Ove godine spremite najbolju zimnicu ikada
U našim krajevima kiseli kupus predstavlja glavnu namirnicu tokom dugih zimskih dana, a sada je pravo vrijeme da kupite kupus i krenete sa pripremom zimnice.
Svake jeseni kupus bogato rodi, pristupačne je cijene, a postupak kiseljenja je jednostavan i posve prirodan, ne kvari se i može se čuvati bez problema tokom cijele godine. Ukusan je i sirov i kuhan, a uz sve to jako je zdrav. Obiluje C vitaminom, vitaminima A i B12, folnom kiselnom, magnezijumom, željezom, fosforom, kalcijumom i natrijumom. Donosimo vam provjereni recept da ove jeseni imate najbolji kupus u vašem naselju.
Sastojci:
30 kg kupusa
2 kg soli
voda po potrebi
Priprema
Zreli kupus, čvrstih glavica, očistiti od oštečenih listova i oštrim nožem izdubiti “korijen”. Napravljeno udubljenje ispuniti solju. Na dnu bureta posuti so i na to slagati posoljene glavice kupusa. U prostore između glavica staviti čevtrtine kupusa ili po želji još manje dijelove. Kad je sav kupus poslagan, još dodatno posoliti sadržaj bureta i dodati vodu da kupus bude gotovo sav pod vodom. Odozgo staviti kamen ili boce sa vodom. Prije stavljanja utega dobro je staviti pritiskivač ( plastični ili drvene letvice).
Nakon nekoliko dana treba kupus prekontrolisati i dodati vode, ako je potrebno, a u sljedećim danima skupljati pjenu koja se stvara na površini vode. Ponekad je potrebno oprati i utege. Kiseli kupus spremljen na taj način u dobrom prostoru može trajati do kasnog proljeća ukoliko ga zbog visoko vrijednih sastojaka i finoće prije toga ne potrošite.