Čak 50% smrtnih slučajeva u BiH izazvano je srčanim oboljenjima- KARDIVASKULARNA OBOLJENJA na vrhu ljestvice uzročnika smrti

Bosna i Hercegovina
Čak 50% smrtnih slučajeva u BiH izazvano je srčanim oboljenjima- KARDIVASKULARNA OBOLJENJA na vrhu ljestvice uzročnika smrti
.

Na onovu trenutnih podataka, broj umrlih od posljedica bolesti srca i krvnih sudova u Federaciji BiH je veći od 50% od ukupnog broja umrlih, i još uvijek raste. Trenutno, BiH spada u red evropskih zemalja s najvećim brojem umrlih od posljedica bolesti srca i krvnih sudova - kazao za Fenu načelnik klinike za kardiovaskularnu hirurgiju UKC-a Tuzla dr. Mutafa Tabaković tokom razgovora povodom Svjetskog dana srca.

Kako pokazuju podaci Svjetske kardiološke federacije, svake godine, moždani udar i srčane bolesti odnose 17.5 miliona. Oni su, 2000-te godine osnovali obilježavanje Svjetskog dana srca, koji se od tada obilježava svakog 29. Septembra.  

"Ako se ne kontroliraju četiri glavna faktora rizika: upotreba duhana, nezdrava prehrana, konzumiranje alkohola te tjelesna neaktivnost, prijevremeno odnosi veliki broj života", rekao je Tabaković.

Kako saznajemo iz Zavoda za javno zdravstvo BiH, na prvo mjesto trenutno se stavlja educiranje građana o prevenciji kardiovaskularnih bolesti i važnost aktivnog života u njihovom sprječavanju. Za cilj javnozdravstvene ustanove su sebi postavile zadatak da potaknu mlade ljude na zdravo življenje, educiraju ih o važnosti poznavanja kardiovaskularnih rizika.

"U Federaciji BiH zabilježen je porast stope obolijevanja od većine nezaraznih bolesti od 2010. do 2015. godine pa tako i srčanožilnih. Većinu preranih smrti od nezaraznih bolesti moguće je spriječiti", rečeno je iz Zavoda.

 

Povećana tjelesna masa nalazi se na prvom mjestu rizičnih faktorima koji doprinose oboljenjima za kardiovaskularne bolesti, a također doprinose obolijevanja od dijabetesa i ostalih nezaraznih oboljenja. Također, visoki unos soli te manja konzumacija svježeg voća i povrća, pokazali su velikim uzročnicima mnogobrojnih oboljenja.

"Pravilnom prehranom dajemo našem srcu potrebno "pogonsko gorivo" za uredno vođenje života, redovnom tjelesnom aktivnošću pomažemo smanjenju rizika za bolesti srca i očuvanju dobrog raspoloženja, prestankom pušenja činimo najbolje za svoje zdravlje", preporučuje dr. Tabaković.

Kako je rekao, Klinika za kardiovaskularnu hirurgiju će redovito obilježavati ovaj dan s ciljem edukovanja populacije o uzročnicima i posljedicama kariovaskularnih oboljenja.

"Plan je takav da svaki radni dan radimo najmanje dvije operacije dnevno da bi lista čekanja bila razumno duga. Kada je u pitanju prevencija bolesti srca i krvnih sudova bitno je da živimo umjereno i primjereno našem okruženju. Ako se već nečega trebamo suzdržavati, onda su to namirnice koje sadrže velike količine ugljikohidrata", istakao je.

 

 

Novo