MUČE LI VAS BIJELE TVRDE TAČKICE ISPOD OČIJU ILI NA KAPCIMA: Evo zašto nastaju i kako ih se možete RIJEŠITI!

Porodica i zdravlje
MUČE LI VAS BIJELE TVRDE TAČKICE ISPOD OČIJU ILI NA KAPCIMA: Evo zašto nastaju i kako ih se možete RIJEŠITI!
.

Pojavljuju se najčešće tamo gdje je koža najosjetljivija i najtanja. Ispod i oko očiju, te na kapcima...


Znate li što su milie ? Milie ili bijele tvrde točkice koje se mogu pojaviti na cijelom licu se formiraju tako da keratin (proizvodi ga koža) ostane zarobljen ispod površine kože tvoreći malu cistu u obliku bijelih točkica (primarne milie). Također, mogu biti nakupine masti i loja (sekundarne milie).

Pojavljuju se najčešće tamo gdje je koža najosjetljivija i najtanja. Ispod i oko očiju, te na kapcima.


Uzroci?

Milie se razvijaju kada odumrle stanice kože ili keratin ostanu zarobljeni ispod površine kože. Zašto se to događa nije jasno utvrđeno, no milie nisu isto što i akne koje su obično uzrokovane hormonima te uzrokuju upale. Izlaganje suncu može doprinijeti nastanku milia, pošto koža postaje grublja, stoga je mrtvim stanicama teže izdignuti se i nestati. Takva začepljenja mogu dovesti do nastanka milia. Ponekad milie nestaju bez ikakvog tretmana, no mogu postati stalne te ih je potrebno uklanjati. Milie su povezane i s ostalim oštećenjima kože, poput ozljeda, lijekova ili bolesti. Ovi rjeđi oblici nazivaju se sekundarne milie.

Prvenstveno se pojavljuju zbog krivog izbora kreme. Obično žene koriste preteške i premasne kreme za svoju kožu sa sastojcima koji nisu potrebni njihovoj dobi i onda se pojave milie. Milie se mogu pojaviti i od stresa. Pojavljuju se i kod 50 posto novorođenih beba, i smatraju se normalnim. Mogu se pojaviti nakon sunčanih opekotina, dermoabrazija i raznih kožnih oboljenja , nakon dugotrajnog korištenja kortikosteroida.

Kako ih se riješiti?

Prvo i osnovno: nemojte ih istiskivati. Te su nakupine preduboko ispod kože i na osjetljivim dijelovima. Obratite se stručnim osobama: dermatologu ili kozmetičarki.
Ako ne želite ići doktoru pokušajte s ovom metodom:

Piling od šećera i limuna


Limun ima antibakterijska, antiseptička i antioksidativna svojstva. Pomiješajte dvije čajne žlice šećera sa sokom od pola limuna. Smjesi dodajte jednu žličicu maslinovog ulja.

Lagano umasirajte u kožu i ostavite da djeluje 15, do 20 minuta. Isperite toplom vodom.

Novo