Izuzetna moć: Ova hrana vam može spasiti život!
Mnogo toga smo čuli o takozvanoj super-hrani koja ima odličan efekat na zdravlje. Otkrijte koje namirnice su svakako zaslužile naziv super-hrane.
Rajčice
Nedavno istraživanje je pokazalo da paradajz smanjuje rizik od nastanka depresije za čak 46%. Osim smanjenja rizika za nastanak depresije, konzumacijom paradajza ćete ublažiti simptome već postojeće depresije.
Moćan antioksidans likopen je zaslužan za odlična ljekovita svojstva paradajza. Istraživanja su pokazala da smanjuje rizik od nastanka srčanog udara i raka prostate.
Špinat
Ovo zeleno lisnato povrće obiluje nutritivnim materijama koje imaju odlično djelovanje na zdravlje. Osim što sadrži veliku količinu vitamina A i K, istraživanja su pokazala da održava mladolikost. Sadrži gvožđe i vitamin C koji podstiču proizvodnju kolagena, glavnog učesnika u borbi protiv nastanka prijevremenih znakova starenja.
Špinat može usporiti i starenje moždanih ćelija jer ima protivupalno djelovanje. Smanjuje nivo slobodnih radikala u tijelu koji povećavaju rizik od nastanka demencije. Dodajte svježi špinat u salatu kako bi iskoristili sva njegova nutritivna svojstva.
Borovnice
Odličan su izvor antioksidanasa i flavonoida. Iako su male, one su moćne. Jedna od najvećih prednosti borovnica jest ta da smanjuju rizik od nastanka srčanih bolesti.
Borovnice smanjuju nivo hronične upale u tijelu koja dokazano povećava rizik od nastanka raznih hroničnih bolesti. Jednim istraživanjem se pokazalo da borovnice povećavaju nivo dobrog holesterola, a istovremeno smanjuju nivo lošeg holesterola, koji je jedan od vodećih uzročnika bolesti srca i krvnog sistema.
Borovnice dodajte u smoothie, zobene pahuljice, jogurt ili ih koristite za pripremu deserta.
Losos
Ako želite da smršate, svakako biste trebali povećati unos lososa. Sadrži visok nivo proteina i ubrzava metabolizam, što u konačnici rezultira mršavljenjem. Visok nivo proteina će vas održavati duže sitima i spriječiti žudnju za nezdravim grickalicama.
Losos možete pripremati na različite načine. Odlično se slaže sa limunovim sokom, krompirom i mahunarkama.
Sjemenke bundeve
Odličnog su ukusa, zadovoljavaju žudnju za grickalicama, a uz to su bogate nutritivnim materijama. Odličan su izvor gvožđa, cinka, proteina, vitamina K i magnezijuma. Sve ove materije su potrebne za neometano funkcionisanje organizma. Cink će poboljšati pamćenje, magnezijum ojačati kosti, a proteini ubrzati metabolizam.
Sjemenke bundeve možete da dodate u musli, tostirati ih ili ih jesti potpuno neobrađene.
Izvor:centarzdravlja.net