Brownie torta

Kuharica
Brownie torta
Jednostavna za napraviti, neodoljiva za jesti, jedna lijepa brownie tortica je pred vama.

Jednostavna za napraviti, neodoljiva za jesti, jedna lijepa brownie tortica je pred vama.

Sastojci:

– čokolada za kuhanje 200g
– puter 200g
– jaja 4 kom.
– esencija vanile 2 male kašike
– šećer u prahu 200g
– brašno 120g
– so prstohvat
– Za krem:slatka pavlaka 300ml
– čokolada za kuhanje 200g
– plus: slatka pavlaka 300ml

Uputstvo za pripremu:

Priprema biskvita:

Maslac i čokoladu otopite (na pari) i pomješajte u finu baršunastu masu. Mutite jaja sa šećerom i esencijom vanile, dok ne dobijete gustu pjenastu masu. U jaja umješajte maslac s čokoladom, a na kraju umješajte lagano brašno i prstohvat soli. Pecite u podmazanom kalupu za torte, u prethodno zagrijanoj rerni na 180°C, oko 25 minuta, do najviše pola sata, bolje je da tortu izvadite iz rerne malo ranije, nego da je presušite i prepečete, jer će biskvit tada biti presuh i mrvičast. Ona mora ostati malo sočnija. Ohladite biskvit u kalupu.

Priprema kreme:

Slatku pavlaku stavite da se kuha i kad dođe do tačke vrenja, sklonite sa ringle i prelijte preko nasjeckane čokolade. Mješajte dok ne dobijete glatku gustu masu. Ostavite krem da se ohladi. Kad je krem ohlađen, mutite mikserom masu dok ne dobijete čvrst, maziv krem. Namažite hladan preko hladnog biskvita i sve zajedno pokrijte slojem umućene slatke pavlake.

Izvor: receptiikuhinja

 

Novo