Začin koji topi kilograme
Institut medicinskih nauka u Iranu “Shahid Sadoughi” otkriva da osobe koje svakog dana pojedu kašičicu mljevenog kima čak tri puta brže gube na težini od ljudi koji su na dijeti, ali ne konzumiraju taj začin.
Naučnici su proveli istraživane u kojem je učestvovalo 88 žena sa prekomjernom težinom. Sve su žene tokom istraživanja smanjile dnevni unos kalorija za 500 i pratile savjete o zdravoj ishrani. Naime, polovina ispitanica je svakodnevno jela 3 grama kima u prahu, umješanog u nemasni i nezaslađeni jogurt.
Poslije tri mjeseca, grupa koja je konzumirala kim više je smršala. U prosjeku su izgubile 1,5 kilogram više od žena koje nisu konzumirale kim. Osim toga, za čak 14 posto im je bio smanjen udio masti u tijelu.
Žene koje nisu jele kim izgubile su oko pet kilograma, a udio masti spustile za 4,9 posto. Konzumiranje kima značajno spušta nivo lošeg holesterola. Naučnici ovaj efekat objašnjavaju time što kim sadrži obilje fitosferola, koji imaju sposobnost apsorpcije holesterola, a sadrži i materije koje ubrzavaju metabolizam.