Vi ih koristite za jelo, a ova kompanija od njih pravi- POLICE!

Arhitektura
Vi ih koristite za jelo, a ova kompanija od njih pravi- POLICE!
.

Kompanija ChopValue sakuplja upotrijebljene štapiće za jelo iz restorana u Vancouveru u Kanadi i pretvara ih u razne predmeta za kuću, od podmetača za čaše do polica.

Cilj je reciklirati drvene i bambusove štapiće koji bi se inače bacale u smeće nakon jednog obroka.

“Želimo da pokažemo koliko nedovoljno iskorištenih resursa imamo u urbanom okruženju. Nismo umjetnici ili ekolozi – to je održivi poslovni pristup”, rekao je osnivač kompanije Felix Böck.


ChopValue svake sedmice preuzima odbačene štapiće za jelo iz 65 lokalnih restorana koji ih prikupljaju u kantama. Od lansiranja u julu prošle godine, kompanija je reciklirala oko 2,5 miliona štapića a trenutno sakuplja oko 250.000 štapića sedmično.

Štapići za jelo predstavljaju jedan od primjera mnogih proizvoda za jednokratnu upotrebu – poput slamki ili plastičnih čaša zbog čijeg se rasipništva često žale zaštitnici životne sredine. Sam Vancouver baca najmanje 100.000 štapića u smeće svaki dan, prema ChopValue web stranici.
Dok se neke stvari koje se bacaju recikliraju, većina ih završava na deponijama gdje se raspadaju i otpuštaju stakleničke plinove koji doprinose klimatskim promjenama.

Većina štapića od drveta ili bambusa se relativno brzo raspadne – šperploča se raspada za oko jednu do tri godine. Ali, kada bacate predmete nakon samo jedne upotrebe, takođe rasipate svu energiju koja se koristi za proizvodnju i transport.
“Samo zato što je to drvo ili bambus ne znači da ga možete samo baciti”, rekao je Böck za HuffPost.

ChopValue koristi svoj vlastiti specijalizovani proizvodni proces za pretvaranje štapića u police, podmetače i ostale predmete koji se prodaju na njihovoj web stranici.

Cijene proizvoda na ChopValue web stranici kreću se od 35 do 265 dolara.

Novo