Korisne biljke koje možete uzgajati u Vašem domu!

Sve za dom
Korisne biljke koje možete uzgajati u Vašem domu!
.

 Sobno bilje ne služi samo za ukras. Određene vrste sobnog bilja imaju sposobnost prečišćavanja vazduha u vašem domu, a mogu vam ponuditi i niz zdravstvenih pogodnosti. Slijedećih pet vrsta svakako biste trebali imati u svom domu.

Lavanda se koristi kao sedativ za ublažavanje stresa i napetosti. Jednostavno, sušenu lavandu dodajte u kupku, kao vid aromaterapije, kako biste se opustili. Takođe, možete dodati kašičicu lišća i cvijeća od lavande u ključalu vodu kako biste napravili opuštajući čaj. Istraživanja pokazuju da aroma lavande snižava visok krvni pritisak te dovodi ljude u parasimpatičko stanje koje je zapravo opušteno stanje. 

Sobno bilje, poput kućne paprati, može pročistiti vazduh u domu štiteći ukućane od štetnog uticaja toksina. Zagađivači koji se najčešće nalaze u zatvorenom prostoru su azbest, pesticidi, deterdženti, duhanski dim i plijesni. Kako biste efikasno pročistili vazduh, u prostoriju “ubacite” dvije do tri saksije kućne paprati. Biljke moraju biti odmaknute jedna od druge, kako bi mogle da “dišu”.

Aloe vera sadrži različita jedinjenja koja ublažavaju bol, upale, otok, crvenilo i svrabež. Potrebno je samo da prerežete list aloe vere i da njen gel utrljajte na bolno mjesto. On ubrzava zacjeljenje i sprečava nastanak infekcija na povrijeđenoj koži.

Nana, odnosno, čaj od nane može se koristiti za ublažavanje “obične”, ali i jutarnje mučnine. Jednostavno, u ključalu vodu ubacite par suvih listova nane i procijedite nakon pola sata. Svježi listovi nane vam, takođe, mogu pomoći da imate svjež dah.

Peršun može pomoći u sprečavanju lučenja histamina, jedinjenja koja izazivaju alergije i polensku groznicu. Dvije kašike osušenog lišća peršuna dodajte u ključalu vodu, sačekajte desetak minuta, procijedite i pijte kao čaj (nemojte ga zaslađivati).

Novo