Preporodite namještaj uz boje za drvo! (VIDEO)

Sve za dom
Preporodite namještaj uz boje za drvo! (VIDEO)
.

Prije nego što nanesete bilo koju boju za drvo na stari namještaj, potrebno je uraditi nekoliko stvari. Cijeli prostor za farbanje treba da se spremi i pripremi za nanošenje boja za drvo. Uzmite neku prostoriju koja može lako da se luftira, jer ipak miris boja nije uvijek prijatan, posebno u zatvorenom prostoru. 

Sa namještaja sklonite i skinite sve one dijelove gdje nećete nanositi boje za drvo. Ovom metodom ćete postoći to da nećete uprljati dijelove koji nisu od drveta. Sve rupe i pukotine na namještaju ispunite gitom za drvo. 
Nakon toga slijedi šmirglanje pozadine na koju ste planirali da nanesete neku od boja za drvo.

Najjednostavnije je da uzmete najobičniju šmirglu. Šmirglanjem ćete skinuti zaštitni lak.

Nakon šmirglanja površinu prebrišite nekom krpom za brisanje prašine i naravno sklonite nastalu piljevinu.
Od alata su potrebni veliki valjak i četka. Na početku, odnosno u prvoj fazi farbanja treba preći čitavu površinu valjkom, nakon toga ide farbanje četkom,gdje se pomoću jednakih poteza isto prelazi preko čitave površine namještaja.

Četkica je glavni pomoćnik kod farbanja ćoškova i ivica. Uz same boje za drvo možete da razmislite i o generatoru za drvo, on se miješa sa bojama, ali ih ne mijenja. Sa regeneratorom se postiže da boje za drvo izgledaju još ujednačenije prilikom sušenja.

Ako želite da postignete još bolji efekat samih boja za drvo – pređite još jednom čitavu površinu namještaja, ali tek nakon sušenja od minimum dvanaest sati. Ovo preporučuju i profesionalci, koji skoro uvijek prelaze najmanje dva puta svaku površinu. Metoda nanošenja boja za drvo je identična kao i prvi put.

Poslije farbanja možete čitav posao da usavršite tako što ćete preko boja za drvo nanijeti i zaštitni lak. On će pružati odličnu zaštitu drvetu od grebanja i oštećenja.

 

Novo