Pet načina kako dvorište ili balkon sakriti od nepoželjnih pogleda

Sve za dom
Pet načina kako dvorište ili balkon sakriti od nepoželjnih pogleda
.

Privatnost je jedna od najpoželjnijih karakteristika svakog doma, jer bez obzira koliko dobro balkon ili dvorište izgledali, ako se osjećate kao da ste na pozornici dok komšije i prolaznici promatraju, teško ćete moći uživati.


Kako biste se zaštitili od ovakvih neprijatnosti, predlažemo vam da zasadite živu ogradu.Prednost je to što će vas u potpunosti skriti od pogleda, ali velika je mana što ćete morati čekati dok ograda dosegne željenu visinu. U međuvremenu se može osušiti, uginuti, biljke uhvatiti bolest, pa vas vratiti na početa. Ipak, jednom kada je uzgojena do željene visine nezamjenjiva je i neusporediva s bilo kojim drugim obiklom stvaranja vizualne barijere.


Postoji i mogućnost kupovine umjetne žive ograde. Nju ne treba zalijevati, ne treba čekati da naraste, ali treba kupovati novu svakih par godina jer će izblijediti na suncu. Velika prednost je jednostavnost i instantnost djelovanja, ali velika mana je izgled i cijena, te neprijatan miris plastike.

Koristiti možete i zavjese ili rolete, koje se u svojoj osnovi jednostavno i jeftino rješenje, a s druge strane vrlo praktično. Zaštitit će vas od sunca i pogleda uz minimalna ulaganja, ali i uz jednu veliku manu, značajno će narušiti izgled kuće ili pročelja zgrade ukoliko se radi o balkonu.

Biljke penjačice su nešto jednostavnija verzija od uzgoja žive ograde. Brže rastu i već ove godine možete imati svoju biljnu sjenu, ali mana je opadanje lišća, mogućnost obolijevanja bilje, te potreba konstantne brige.


Vertikalni vrt je još jedna super opcija za dvorište jer ne trebate čekati da biljke narastu i možete zamijeniti lončanicu s drugom po želji, ali ovo nikako nije opcija za balkone, jer u slučaju vjetra i kiše možete očekivati zemlju i biljke po svome, ali i obližnjim balkonima.

Novo