SLADOLED KOJI SE NE TOPI

Zanimljivosti
SLADOLED KOJI SE NE TOPI
.

Istraživača iz Japana osmislili su sladoled koji se ne topi i koji je, zbog toga, idealan za visoke temperature.

Uz pomoć polifenola izvađenog iz jagoda naučnici Centra za istraživanje razvoja bioterapije u japanskom gradu Kanazawa napravili su sladoled koji se ne topi.
Grupa istraživači su zamolili jednog kuhara da eksperimentiše sa polifenolom, ekstraktom iz jagoda.

Nakon što im se kuhar požalio da se slatka pavlaka stvrdne kad joj se doda polifenol, shvatili su da se ulje i voda zbog polifenolne tečnosti ne mogu razložiti. Upravo zahvaljujući tom sastojku napravili su sladoled koji se ne topi.

Proizvodnja ovog sladoleda počela je širom Japana, lokalni novinari isprobali su sladoled i držali su ga na suncu na temperaturi od 28 stepeni, a sladoled je i nakon tri sata zadržao svoj oblik.
Ovo zadovoljstvo košta 4,5 dolara.

 

Novo