Tjestenina s povrćem
Potrebno je:
- 200 g tjestenine,
- 1 mali karfiol (oko 200 g),
- 1 mala brokula (oko 200 g),
- 2 mlade mrkve,
- 1 srednja tikvica (oko 300 g),
- 1 čen bijelog luka,
- 150 g čeri paradajza,
- 50 ml ulja za dinstanje,
- malo sjeckanog peršuna, so, biber, malo pecorino romano sira (20-30 g).
Postupak:
Karfiol i brokule podijeliti na sitnije cvjetove pa skuhati u posoljenoj vodi, izvaditi i ocijediti. Dok se to kuha, ljuštilicom za povrće isjeći mrkvu i tikvice na tračice, kao široke rezance. Oguliti i sitno isjeckati jedan čen bijelog luka, a čeri paradajz isjeći na polovine ili četvrtine. U vodu u kojoj se kuhalo povrće spustiti tjesteninu da se kuha, a na drugoj ringli, u dubljem tiganju, ugrijati ulje pa propržiti trake mrkve. Kad omekšaju, dodati i trake tikvica i dinstati još malo. Kad su i tikvice omekšale, isključiti ringlu i dodati bijeli luk, i sve promiješati. Tjesteninu rešetkastom kašikom vaditi na tiganj, posoliti, pobiberiti, promiješati lijepo, zatim dodati bareni karfiol, brokule i isjeckan paradajz, i ovlaš promiješati. Po tanjiru posuti sjeckani peršun, servirati tjesteninu, a preko svake porcije narendati malo pecorino romano sira.
Izvor: Life Content