Vrhunski užitak
Odličan kolač, sočan i ukusan. Jednostavan za napraviti i jako dekorativan.
Sastojci
- 6 žumanjaka
- 250 g šećera
- 3 kašike vode
- 1 šoljica za kafu ulja
- 100 g brašna
- 2 kašike gustina
- 1 prašak za pecivo
- 2 kašike kakaa
- 6 bjelanjaka snijeg
- 5 dl crne skuhane kafe
- 2 kašike brašna
- 2 dl mlijeka
- 4 žumanjka
- 4 kašike šećera
- 1 vanilin šećer
- 250 g margarina
- 4 bjelanjka
- 250 g šećera
- 1/2 šolje vode
- 100 g čokolade
- 1/2 šoljice ulja
Priprema
KORE:
Umutiti 6 bjelanjaka u čvrst snijeg. Posebno umutiti 6 žutanjaka sa 250 g šećera. Dodati 3 kašike vode, 1 šoljicu ulja, 100 g brašna, 2 kašike gustina, 1 prašak za pecivo, 2 kašike kakaa. Dobro umutiti i dodati snijeg od bjelanjaka. Peći na 200'c dok ne porumeni. Pečen kolač uzdužno prerezati i kore namočiti sa 5 dl crne kafe. Mogu se ispeći i dvije kore posebno.
KREMA:
Skuhati 2 kašike brašna, 2 dl mlijeka. 4 žumanjka, 4 kašike šećera i 1 vanilin šećer. Kuhati dok se ne zgusne par minuta. Skinuti sa peći i povremeno promiješati. U hladan fil dodati 250 g margarina. Dobro umutiti.
BIJELA GLAZURA:
Umutiti čvrst snijeg od 4 bjelanjka. U malo vode toliko da pokrije šećer skuhati šećer da se otopi i zatim vruće sipati u snijeg stalno miksajući.
ČOKOLADNA GLAZURA:
100 g čokolade otopiti sa 1/2 šoljice ulja.
REDOSLIJED:
Vratiti prvu koru biskvita u lim u kojem se pekao kolač. Natopiti polovinom kuhane kafe i premazati kremom na nju. Položiti drugu koru pa i nju natopiti kafom(polako kašikom) odozgo ide bijela glazura. Staviti u frižider da se malo stegne pa preko bijele glazure staviti čokoladnu glazuru.
Izvor:coolinarika.com