Torta Elizabet Tejlor: Čokoladni san koji će zadovoljiti svačiji ukus!
Poslastica koja će vas osvojiti.
SASTOJCI
6 jaja
6 kašika šećera
2 kašike kakaa
300 g mljevenih oraha
4 kašike brašna
kesica praška za pecivo
300 g mljevene plazme
3 dl soka od breskve
250 g šećera u prahu
250 g maslaca
200 g čokolade
Kašika ulja
PRIPREMA:
Umutite jaja sa šećerom, dodajte kakao, 2 kašike oraha i brašno s praškom za pecivo. Sve dobro promiješajte, sipajte u podmazan i pobrašnjen pleh i ispecite. Kad se sasvim ohladi, prelijte s 2 dl soka od breskve.
Dok se kora hladi, napravite fil. Mljeveni keks prelijte preostalim sokom od breskve, dodajte mljevene orahe i promiješajte.
U drugoj posudi pjenasto umutite maslac sa šećerom u prahu i sjedinite s masom od keksa i oraha. Fil podjelite na dva dijela. U jedan dio dodajte 100 g otopljene čokolade i promiješajte, a drugim dijelom (svjetlijim) premažite koru. Preko prvog fila stavite drugi, sa čokoladom.
Tortu prekrijte glazurom od čokolade koju ćete napraviti tako što ćete otopiti preostalu čokoladu (100 g) s uljem.
Izvor: stil.kurir.rs